Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

ARTVİN’DE, VALİ DOĞANAY’IN KATILIMIYLA UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

ARDAHAN

Artvin’in Hopa ilçesinde uyuşturucu ve madde bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla sokak tiyatrosu ve panel düzenlendi.

Artvin Valiliğinin koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü ile Uluslararası Ticaret, Eğitim ve Sağlık Konfederasyonu (UTESCON) katkılarıyla Hopa’da düzenlenen etkinliğe, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Hopa Kaymakam Vekili Hasan Ongu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Selvi, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi Başkanı Ekrem Yüce, İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, Uluslar arası Ticaret, Eğitim ve Sağlık Konfederasyonu (UTESCON) Başkanı Sebahattin Uludağ, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlik, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay ise, insanlığın ve milletin en büyük belalarından olan uyuşturucuya ve madde bağımlılığına karşı devlet ve hükümet olarak ciddi mücadele içerisinde olduklarını söyledi.

Artvin’de madde bağımlılığının önüne geçilmesi konusunda valilik ve kolluk kuvvetlerinin önemli çalışmaları olduğunu kaydeden Doğanay, “ Uyuşturucu ile mücadele kapsamında ilimizde son iki yılda yüzde 200’lere varan yakalamalarımız var. Bu rakamlar bir taraftan iyi bir tarafta-n kötü. Ama bizler yılmadan, usanmadan bu illet ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Burada emniyet güçlerimizin yanı sıra toplum her kesimie ve de sivil toplum kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Bu illet ile hep birlikte mücadele edersek, çocuklarımızı, gençliğimizi ve insanımızı kurtarırız. Rabbimizin insana vermiş olduğu en büyük değer maddi ve manevi vucüt bütünlüğüdür. İnsanoğlu kendisine verilmiş olan bu emaneti ziyan etmesin diyoruz.

İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın ise, madde bağımlılığın insan sağlığın başlıca düşmanlarından birisi olduğunu söyledi.

Madde bağımlılığı tüm insanlığın özellikle gençlerin ve çocukları ciddi manada tehdit eden toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Akalın,” Ne yazık ki dünyada ve Türkiye’de tütün, alkol, uyuşturucu madde alım oranları artmaktadır. Maddeye başlama yaşları ise gittikçe düşmektedir. Bu madde bağımlılıklar gibi günümüzde önemli bağımlıklarda teknoloji ve kumar bağımlığıdır. Bu bağımlılıklar kişi, hane ve topluma pskilojik, ekonomik ve sosyal zararlar vermektedir.” dedi.
 

Dünyada 180 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirten Akalın, “Bunların 75 milyonu ne yazık ki madde bağımlısıdır. Her yıl yaklaşık 2 trilyonluk maddi kayıplar yaşanıyor. Türkiye nüfusunun ise yüzde 2.7’sinin yasa dışı madde kullandığını bilinmektedir. Son yüzyılda dünyada büyük değişiklilere şahit olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Ahlak ve hoşgörü kavramlarının maddiyat karşısında büyük erozyona uğradığı petrol ve doğal gaz gibi küresel rantlardan dolayı çocuklarımızın katledilmesinin artık normalleştiği iç savaş ise katliam gibi sıradanlaştığı bir yüzyıldan geçiyoruz” dedi.

Uluslararası Ticaret, Eğitim ve Sağlık Konfederasyonu (UTESCON) Başkanı Sebahattin Uludağ ise, “Bizlere düşen önemli görevler var. Bütün sivil toplum kuruluşlarının hatta 80 milyon halkımızın asil görevi bu madde bağımlılığı illeti ile mücadele etmek olmalıdır. Herkes önce evinden, sonra evinin önünden, sonra sokağından, sonra semtinden ve mahallesinden başlayarak bu gibi işlere finans sağlayan ya da içen insanların mümkün olduğunca ihbar ederek, uyararak, ikaz ederek önüne geçebilmelidir. Yani emniyet mensuplarımıza canını siper ederek bu işe uğraşan insanlara bizlerde vatandaş olarak yardımcı olmalıyız. Çünkü halk birleşip tek yumruk olmadığı sürece sokaklarda bu gibi lanet insanlara prim verdiği sürece emniyetimizin çabaları ve uğraşları boşa düşüyor” dedi.

Madde bağımlığından sağlanan paranın terör örgütlerine aktarıldığını belirten Uludağ,” Gençlerimizin bu illete verdiği paranın bu karaktersiz, şerefsiz ve haysiyetsiz terör örgütlerine gidiyor. Bir kere el bitliğiyle, dil birliğiyle toplumun her kesime anlatmalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürlülüğünce hazırlanan bağımlılıkla mücadele temalı video gösterisi sunuldu.

Etkinlik, Türkiye Bağlamlılıkla Mücadele Artvin İl Formatörü Psikolojik Danışmanı Semiha Bağdatlı tarafından madde bağımlılığın insan sağlığındaki tehditleri, zararları ve korunması konusundaki sunumu ile devam etti.

Hopa’da madde bağımlısı olan çocukların aileleriyle gerçekleştiren röportajların video gösterimi katılımcılara büyük hüzün yaşattığı gözlendi.

-Sokak tiyatrosunun senaryosu gerçeğini aratmadı-

Ankara Anadolu Sahne Sanat Tiyatrosu tarafından “Ben Ne Yaptım” adlı tiyatro oyunu sahneledi.

Ayrıca gün içerisinde şehrin muhtelif yerlerinde tiyatro ekibinin madde bağımlılığına halkın dikkat çekmek amacıyla sergiledikleri oyun adeta gerçeğini aratmadı.

Sokak ortasında madde kullanan tiyatro ekibi yoldan geçen vatandaşların büyük tepkisiyle karşılaştı. Bazı vatandaşların ekibe fiziksel müdahalede bulunduğu gözlendi.

Program, madde bağımlılığı konusunda halkı bilinçlendirmek için çaba gösterenlere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.