İhracatçılara yeşil pasaport verilmesine olanak sağlayan karar Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlandı. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, yeşil pasaport ile ihracatın artacağına inandığını söyledi.
İhracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmesi ile ilgili ilk adım, Resmi Gazete’nin 9 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7.maddesiyle, “son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir” hükmünün getirilmesiyle atılmıştı. Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında ise ihracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmelerinin şartları belirlendi.
Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama; 1 milyon ile 10 milyon dolar arası firmalardan 1 yetkili, 10 -25 milyon dolar arası firmalardan 2 yetkili, 25-50 milyon dolar arası firmalardan 3 yetkili, 50-100 milyon dolar arası firmalardan 4 yetkili, 100 milyon dolar ve üzeri firmalardan 5 yetkili yeşil pasaport müracaatında bulunabilecektir. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, "Balıkesir Ticaret Odası olarak Başbakanımıza , bakanlarımıza ihracatın gelişmesi için ihracatçıya yeşil pasaportun verilmesinin şart olduğunu çoğu kez dile getirdik. Ne mutlu ki artık üyelerimiz ihracat potansiyelini bu çalışma ile daha da arttıracak. Ülkemize, üyelerimize katma değer sağlayacak. İhracatçıya yeşil pasaport verilecek olmasını önemli bir gelişme. BATO üyesi olan çok sayıda firmanın şu an için yeşil pasaport alabilecek. Bu uygulama BATO üyelerinin ihracatı artırma gayretleri kapsamında çok önemli bir adımdır. Kararda emeği geçen herkese üyelerimiz adına teşekkür ederim. Türkiye’ye vize uygulayan birçok ülkeye daha rahat gidecek, bu pazarlarda yeni müşteriler edinerek ticari ilişkiler kuracaklar. İş adamlarının vize çilesi çekmeden rahat iş seyahati yapabilmelerinin Türkiye’yi çok sayıda yeni pazara daha kolay ulaştıracaktır. Vize ihracatçıya en çok da zamandan kaybettiriyor. Vizede yaşanan gecikmeden dolayı ticari kayıplar yaşayan ihracatçılarımızın sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat anlamına gelen yeşil pasaport hakkının belirlenen şartlarını sağlayan ihracatçılarımıza da tanınması çok önemli bir adım olmuştur" dedi.