Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Dünyanın En Eski Yaşam İzleri Orada Keşfedildi

Dünya

Yapılan araştırmalar sırasında şimdiye kadar bulunan en eski yaşa izleri Kanada'nın kuzeyindeki o noktada ortaya çıkarıldı.

Kanada'nın kuzeyinde yapılan araştırmalar sırasında şimdiye kadar bulunan en eski yaşam izleri ortaya çıkarıldı. Bir grup uluslararası bilim topluluğunun Kanadanın Quebec eyaletinin kuzeyinde bulunan ve bantlı demir oluşumları olarak da adlandırılan Nuvvuagittuq Greenstone Belt kayalıkları üzerinde yürüttükleri bilimsel araştırmalar sırasında, 3,3 milyar yaşında olan bir demir cevheri üzerinde fosilleşmiş bir bakteri türü bulduğu belirtildi.

Bu uluslararası araştırma projesinde yer alan Ottowa Üniversitesinde Yer ve Çevre Bilimleri bölümünde çalışan  Yrd. Doç. Dr. Jonathan O’Neill, demir cevheri üzerinde bulunan bakteri izlerinin dünyanın şimdiye kadar gördüğü en eski yaşam izi olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Jonathan O’Neill, fosillerin 3,8 milyar yıl ila 4,3 milyar yıllık bir yaşa sahip olduğunu belirtti. 3,8 milyar yıl yaşa sahip olsa bile daha önce keşfedilen en yaşlı fosilden 100 milyon yıl daha yaşlı bir fosil durumunda olacağını da belirtti.

Daha önceki çalışmalarda en fazla 3,7 milyar yıllık fosiller bulunmuştu. Kanadanın Quebec eyaletinin kuzeyinde yapılan bu çalışmalar sonucu bulunan fosil ise farklı gezegenlerin yaşını tespit etmek için kullanılan yönteme göre tam 4,3 milyar yaşında. Güneş sistemi ise 4,6 milyar yıl önce oluşmuş.

Milyarlarca yıl önce oluşan bu bakteriler ise o zamanlarda gezegeni kaplayan suyun içindeki demirlerle reaksiyona girmiş. Şimdi ise kayalar içinde kırmızı ve beyaz katmanlar olarak görülebiliyor. Bulunan bu sonuçlar sayesinde sadece dünya değil, diğer gezegenler hakkında da bilgiler elde edilebileceği düşünülüyor. Araştırmaya farklı ülkelerden 8 bilim insanı katıldı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.