Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Dikkat! Okula Problemsiz Başlangıç İçin Öneriler

Eğitim

1. SINIFA BAŞLARKEN-PROBLEMSİZ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN ÖNERİLER

Karaman Devlet Hastanesinde görev yapan Çocuk Gelişimci Ayşe Kul 1. Sınıfların okula başlaması ile ilgili anne babalara önerilerde bulundu;
Okula yeni başlayan çocukların motive olması ve okula kolay uyum sağlamasının temel kuralı ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurabilmesidir. Eğer çocuk o yaşa kadar anne babasıyla güvenli bağlanma geliştirmediyse, akran-arkadaş ilişkileri kuramayıp, evde izole büyüdüyse okula başladığında daha çok sorun yaşayacaktır.
Okula başlamayla birlikte çocuk yeni bir ortam, yeni arkadaşlar ve yeni bir yaşam düzeni ile karşılaşır, okulun ilk döneminde her çocuk bu yeniliklere uyum sağlamaya çalışacaktır. Dolayısıyla hafif düzeyde de olsa uyum sorunu görülmesi gayet normaldir. Aileler ise bu konuda aşırı kaygılı olmamalı, çocuklarında görülebilecek hafif düzeyli uyum sorununu ve çocuğun seyrini takip etmelidirler. Çocuğun okuldaki davranışları hakkında öğretmenden de bilgi alıp çocuğun zaman içinde uyum düzeyine bakmaları gerekir. Süreç ilerledikçe çocuğun okuldaki davranışlarını daha sağlıklı bir hale dönüşmüyorsa bir uzmana başvurulmalı. 
Peki Ebeveynler Çocuklarını Okula Motive Etmek İçin Neler Yapmalı?
*Çocuğunuza okul sistemi hakkında kısa bilgiler verin. Mesela 5 gün gideceği, günün belli saatleri orada olup, sonra yine eve döneceğini anlatın.
*Çocuklar için en önemli şey, güvendir. Anne-baba olarak çocuğunuza gerekli güveni vermelisiniz. “Buralardayım”, “Çıkışta seni alacağım”, “Beni göreceksin”, “Kapıda olacağım” gibi cümlelerle çocuğunuzu sakinleştirebilirsiniz. Ailelerin ilk günlerde çocuklarını okullarda yalnız bırakmamaları çocukların güvenlerini kazanmaları açısından gereklidir. Okulda öğretmeniyle güvende olduğunu, ama bir sorun olursa mutlaka sizin okula gelip onun yanında olacağınızı belirterek çocuğunuzun güven duygusunu sağlamaya çalışın. 
*Okula giderek yeni arkadaşlar edinip yeni oyunlar oynayabileceği gibi onun ilgisini çekecek yönleri de ön plana çıkartın.
*Her gün çocuğunuzun okulda yaptıkları hakkında sorular sorup heyecanla ve ilgiyle dinleyin. Kısacası çocuğunuzun motive olması için sizin de çocuğunuzun okul sürecine ilgili olmanız yani sizin de okul sürecine dahil olmanız gerekir.
*Okulun korkulacak bir ortam olmadığını aktarmak elbette kolay olmayacaktır. Bu süreçte sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemeniz çok önemlidir. 
*Çocuğunuzla her zaman açık ve anlaşılır tarzda konuşmanız çok önemlidir. Okula gitmek istemiyorsa açıkça bu korkusunun nedenleri ve endişeleri üzerine onunla konuşmalısınız. Ancak bunu yaparken aşağılayıcı ve küçük düşürücü tarzda olmamaya özen gösterin.
*Sakin kalmaya çalışın. Çocuk kaygı duyduğu, canı sıkıldığı her durumda ne kadar endişelendiğinizi anlamak için size bakacak ve endişeli olduğunuzu gördüğünde, bu  kendi korkularının yerinde olduğunu doğrulayacaktır. Bu nedenle, ne kadar tedirgin, gergin olursanız olun, dışarıdan bakıldığında sakin ve rahat görünmeye çalışın. 

*Gerekirse çok kısa bir süre sınıf arkadaşlarından bazıları ile tanışın ve ders programını inceleyin. Kuşkusuz anaokulu deneyimi olan çocuklar  tüm bu aşamaları daha kolay aşacaklardır. Özellikle aşırı koruyucu ailelerde büyüyen tek çocukla, okulöncesi eğitimi görmemiş olan çocukların “okula başlama” dönemindeki uyum süreleri uzayabilir.

*Bir sonraki gün için çocuğun giysileriyle, çantasının önceden hazırlanmış olması, ertesi sabahın telaşlı geçmesini önler. Çocuk birkaç hafta içinde bu düzene yavaş yavaş uyum sağlayacaktır ve zamanla, sabahları onu okula hazırlarken daha az zaman harcadığınızı fark edeceksiniz. Yeterince erken yattığı (uyandığında yorgun olmaması için) ve erkenden uyandığı sürece sabah hazırlıkları gerginlikten uzak olacaktır.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.