Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

YABANCILARIN İZİNDE OSMANLI SÖYLEŞİSİ

Eğitim

YABANCILARIN İZİNDE OSMANLI SÖYLEŞİSİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Kültür Ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından “Yabancıların İzinde Osmanlı: Sultan 2. Abdülhamit Devrinde Batılı Seyyah, Bilim Adamı ve Casuslar” konulu söyleşi düzenlendi.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye üniversitenin akademik ve idari personelinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Nalıncılar Kültür Evi’nde gerçekleştirilen söyleşide Dekan Muşmal, batılı seyyah ve casusların Osmanlı devletinde yarattığı zararlar hakkında bilgilendirme yaparak şunları söyledi: “Osmanlı devletinde yabancı araştırmacılar yoğun bir şekilde çalışmış ve imparatorluk hakkında çeşitli bilgiler elde etmişlerdir. Çünkü istihbarat bir devletin en önemli gücüdür; ne kadar çok bilgi elde edilirse o kadar fazla güç ele geçirilir.”

Prof. Dr. Muşmal, Osmanlı devletinde yabancı elçilerin bölgedeki bazı kişilerle anlaşarak yurt dışına tarihi eser kaçırdıklarını ve kaçırılan birçok tarihi eserin Avrupa’daki müzelerde sergilendiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “1700’lü yıllarda İtalya’da gerçekleşen kazılarda Yunan medeniyetine ait eserler ortaya çıkmış ve Yunan seviciliği başlamıştır. Osmanlı’nın Yunanlara eziyet ettiği söylenmiş ve Osmanlılar barbar Türkler olarak adlandırmışlardır. 1905’te de Alman Konsolosluğunun yardımlarıyla Konya’da mihrap eserleri çalınmıştır. O yüzden ülkemizdeki tarihi dokuların korunmasında yeni nesile önemli görevler düşmektedir.”

Program, dinleyicilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.