Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Dolar Ne Zaman Düşer?

Ekonomi

Günümüzde para birimlerine baktığımızda belki de en dikkat çekici ve piyasalarda ki en güçlü para birimini dolar olduğunu görebiliyoruz. Dolar'ın piyasalardaki dalgalanmalarını hemen hemen her gün yaşıyoruz.

Günümüzde para birimlerine baktığımızda belki de en dikkat çekici ve piyasalarda ki en güçlü para birimini dolar olduğunu görebiliyoruz. Dolar'ın piyasalardaki dalgalanmalarını hemen hemen her gün yaşıyoruz. Halk cephesi olarak bu değişimlerin ülkelere göre verdiği tepkileri, ülkede sağladığı yarar ve zararlı televizyonlardan gerek siyasi kişiliklerden gerek ekonomist akademisyenlerden izliyor dinliyoruz. Peki, asıl soruyu sormak gerekirse:

 Dolar Ne Zaman Düşer

Serbest piyasa ekonomisine sahip ülkede piyasalarda dalgalanmasına izin verilen dolar, günlük işlem hacmi sayesinde piyasadan ne kadar alınıp satıldığı ile alakalı olarak dalgalanmalar yaşar. Ülkelerin dolara olan bağımlılığının derecesine bağlı olarak bu dalgalanmalar çok düşük veya çok yüksek olabilirler. Türkiye gibi kırılgan ve dolara bağımlı büyük ölçüde ithalatını dolar ülkelerinden yapan bir ekonomi için konuşacak olursak; doların düşüşünü bazı sebeplere bağlayabiliriz.

Bunlar; siyasi istikrar, küresel piyasalardaki istikrar ve risklerdir. Belki içlerinden en önemli risklerdir. Yatırımcıların ülkeye döviz sokmasının en büyük etkeni risktir. Riskin yüksek olduğu bir sisteme kimse yatırım yapmak istemez. Bu sebeple önce riskleri düşürmeliyiz. Diğer bir etken siyasi istikrardır. Siyaseten istikrarsız bir ülke aynı zaman da potansiyel bir risk unsudur.

Siyasi dalgalanmaların var oluşu piyasaları birinci derecen etkilemektedir. Ve sonuncusu küresel piyasalardaki istikrardır. Doların kaynağı ülke veya ülgerdeki siyasi durum da doların geleceğini etkilemektedir. Bir örnek vermek gerekirse; faizlerin yüksek olduğu istikrarsız bir ekonomide hükümet yetkilileri merkez bankasının bağımsızlık ve şeffaflığını zedeleyecek şekilde faizlerin düşeceği yönde bir baskı uyguluyorsa bu yatırımcının faizlerin düşeceği beklentisi ile daha yüksek faizden parasını işleme koymak için parasın ülkeden çekme kararı alacaktır.

Aynı şekilde ülkede risklerim artması iç savaş, açlık, kıtlık veya doğal afet gibi faktörlerden dolaylıda yatırımcı parasını çekmek isteyecektir. Sonuç olarak piyasadan çekilen dolar azaldığı için daha kıymetli olacağından doların artmasına sebep olacaktır. Peki, bu Dolar ne zaman düşer?Riskleri olabildiğince azaltmamız, ülkemizi cazip bir yatırım aracı olarak göstermemiz, siyasi etkenleri olumlu yönde çıkartabildiğimiz en üst düzeye çıkartmamız, yapısal reformlar yaparak olası istikrarsızlıklara karşı sistemler güçlendirildiği zaman doların düşeceği öz sezilir.

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.