Karaman’da 20 milyon dolar, (80 milyon)’luk yatırım göz göre göre kaçtı
Bisküvi fabrikası kurulmasına Karaman OSB’den yer verilmedi
CEBİNE MİLYON DOLARLARI KOYUP KARAMAN’A GELEN YATIRIMCI REDDEDİLDİ
*Karaman, istihdam, üretim ve katma değerden mahrum bırakıldı.
BİR dış yatırımcının cazibesini çeken Karaman, endüstriyel faaliyet kolunda gıda sektörüne alınan yatırım kararında elindeki fırsatı eliyle tepti.
Karaman, ilk etabı 8 milyon dolar olmak üzere makine parkuru, tesis yapısı tevsi yatırım ve üretim üniteleri de eklenince ek yatırımlarla 20 milyon dolar, (80 milyon) TL’ye yaklaşan devasal yatırımı göz göre göre kaçırdı.
Edinilen bilgilere göre, Iraklı milyoner işadamı Abdurrahman Zade, Türkiye’de yatırım yapmak için gıda sektörünü seçti. Bunun için Orta Anadolu’da gıda tesisini kurup işleteceği bir mekan arayışına girdi. Türkiye’deki diyalog kurduğu danışmanların da önerisiyle İç Anadolu Bölgesinde Karaman’da yatırım yapmaya karar verdi.
ŞİRKETİNİ KARAMAN’DA KURDU
Iraklı yatırımcı Abdurrahman Zade, gıda sektöründe ihracatı ile övünen Karaman Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanında Bisküvi, gofret ve kek üretimi yapmak için karar aldı. Bunun için öncesinde MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı)’nın da desteği ile 2 gün içinde “LARK Gıda Ambalaj İnşaat Sanayi ve Ticaret”adı altında Limitet şirketini kurdu.
KARAMAN OSB’DEN YER TALEP ETTİ
“LARK” adı altında kurduğu firmasını bisküvi, gofret ve kek imalatı için tesis yapmaya hazırlanan İşadamı Abdurrahman Zade, Karaman Organize Sanayi Bölgesinde 1.5 milyon m2 genişleme alanına sahip sanayi bölgesinden ilk etapta 50 bin m2’lik yer talep etti. 8 milyon dolarlık ön harcama için yatırıma hazırlandığı öğrenilen Zade, bunun için Karaman’da OSB yöneticilerinin kapısını çalarak başvuruda bulundu.
EREĞLİ’YE TAŞIDI
Iraklı dış yatırımcı, iddiaya göre Karaman OSB Müteşebbis Heyetinin karamsar kalmasından dolayı bir türlü yer konusunda olumlu cevap alamadı.
İş Adamı Abdurrahman Zade, Karaman OSB’de yer verilmeyince kararını değiştirdi. Bunun için de komşu İlçe Ereğli’nin ısrarları üzerine yatırımını Ereğli 2. Organize Sanayi Bölgesine taşımak istedi. Zade’yi de bu konuda yaklaşık 1 yıldır takibe alan Ereğli Belediyesi, Ereğli Ticaret Odası ve Ereğli OSB Müteşebbis Heyeti işadamının yatırım yapmasına ön ayak oldu. Sonrasında ise Ereğli’de Kargacı köyü sınırlarında yer alan 2. Organize Bölgesinde toplam 150 bin m2’lik araziye bedel ödeyerek tesis kurulması için hızla adım atıldı.
17.500 M2 KAPALI TESİS
Iraklı yatırımcı projesini, fizibilite ve etüdünü de tamamlayarak 2017 yılı başında inşaat çalışmalarına start verdi. Ereğli’de hızla tamamlanan yapı sırasıyla, temelinden paratonerine, dış yapı ve iç dekoruna kadar tamamlandı.
Havalandırma Sistemlerinin de başarıyla kurulmasının ardından sıra iş ve makine alanında parkur düzenlemesine geçildi. Bunun için de ek yatırım ve masraftan kaçınmayan Iraklı İş Adamı tesisini başarıyla kurdu.
17 bin 500 m2 kapalı alana sahip, ilk etapta 250 kişinin çalıştığı fabrika sahası için Ereğli Belediyesi ve Ereğli OSB yönetimi de İşadamı Zade ile doğrudan ilgilendi.
BİSKÜVİ DENEME ÜRETİMİ BAŞARILI OLDU
Tesis yapısı tevsi yatırım ve üretim üniteleri de tamamlanarak faaliyete geçen Lark Gıda firması deneme üretimlerini de başarıyla tamamladı.
Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven firmanın deneme üretiminden gelen bu sürece kadar da sık sık fabrika üretim tesisini ziyaret ettiği öğrenildi.
Ereğli’de Belediyesi olarak Organize Sanayi Bölgesinin kalkınması açısından önemli destekler sunmaya her zaman hazır olduklarını belirten İlçe Belediye Başkanı Ökan Özgüven: “Organize sanayi şehrin bel kemiğidir. Şehirlerin gelişip kalkınması için sanayinin güçlü olması gerekmektedir. OSB Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte yoğun uğraşlar sonucu kurulumunu sağladığımız Lark Bisküvi fabrikasının üretimlerini başarıyla tamamladığını gördük. İlerleyen süreçlerde de üretimi ve kapasitesi peyder pey artacak ona göre de işçi alımı yapacağını şimdiden görüyoruz. Böylece yapacağı işçi alımı ile şehrimizde istihdama önemli katkılar sunacak. Bundan sonraki süreçte de OSB’ye müteşebbislerin gelmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürecek ve destekler sunmaya devam edeceğiz.”dedi.
BU İMKANI EREĞLİ’YE VERDİ
Karaman’dan yatırım için arsa alamayan Lark Bisküvi Firmasında, kuruluş aşamasında hizmet veren Fabrika Müdürü Kadir Tunç ise, 4 grup halinde yatırımla üretimi sürdürdüklerini ifade ederek;
“Faaliyette olan fabrikada ilk etapta kek, bisküvi, gofret ve çikolata çeşitlerinde üretim yaptık. 2017 yılının sonlarına doğru üretime geçtik. Bu fabrika ve üretim alanı ciddi bir istihdam kapısı oluyor.
250 kişi ilk etapta ilerleyen süreçte ise 750 ve 2018 yılı sonunda ise 1500, hatta 2 bin kişi arasında istihdamın sağlanmasını öngörüyoruz. Ereğli’nin coğrafi yapısı ve potansiyeli bizim buraya yatırım yapmamıza vesile oldu. Nakliyesi ile çalışan işçisiyle Ereğli’ye, Ereğli halkına ve ticaretle uğraşan esnaf arkadaşlara hayırlı olsun. Burası konum olarak da güzel yer. Abdurrahman Zade Bey, Irak’ta dış yatırımcı. Ve yatırım olarak da Ereğli’yi seçti. Bu imkanı Ereğli’ye verdi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK ÜRETİM 180-200 TON’A ULAŞTI
Karaman, 20 milyon dolarlık yatırımdan mahrum bırakılırken, İşadamının Ereğli’de kurduğu fabrika bugün günde 180, 200 tonluk üretim kapasitesine doğrudan ulaştı.
EREĞLİ’YE İSTİHDAM
Ereğli’de istihdam açığını önemli ölçüde kapatacak olan 2. Organize Sanayi Bölgesindeki Bisküvi Fabrikasının da üretim aşaması da hızla devam ediyor.
Fabrika bünyesinde 2018 yılı Ocak ayı itibarı ile ilk etapta 250 ve dönem dönem 250’şer olmak üzere 750 ve 1.5 yıl içerisinde de 1500 ve 2 binlere dayanan istihdam kapısını aralaması hedeflenen Lark Bisküvi Gofret ve Kek Fabrikası, Ereğli’de adeta istihdam açığına da büyük merhem oluyor.
KARAMAN, ÜRETİM, KATMA DEĞER VE İSTİHDAMI KAÇIRDI
Karaman gibi üretim, ticaret ve ihracatın merkezi bir kent, devasal bir yatırıma hazır işadamına ön ayak olamadı.
Iraklı İş Adamı Abdurrahman Zade, gıda sektöründe ihracatı ile ivme yakalayan Karaman Organize Sanayi Bölgesi için yatırım alanında tüm imkanları seferber etmişken zorunlu tercih yapması Karaman için ilin ekonomik istihdamına da perdeyi kapadı.
Yabancıların Karaman’da yatırım yapmak için zaman zaman alan tahsisi istediği de öğrenilirken, söz konusu gıda sektörü olunca özellikle bisküvi, çikolata kek gibi üretim tesisleri için Irak’lı İşadamına neden kolaylık sağlanmaması ise yine Karaman OSB Yönetimin ne yapmak istediği konusunda kafaları karıştırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok platformda yatırımcıya fırsat sağlanması konusundaki duyarlılığına da kulakları tıkadığı gözlenen Karaman OSB yönetimi, Karaman’da 20 milyon dolar, (80) milyon TL’ye yakın bir yatırıma neden fırsat vermedi.
Gelinen bu süreçte Karaman, bugünün şartlarına bakıldığında 700 kişinin istihdamı bile öngörüldüğünde üretim ve katma değerde büyük bir payı kaçırmış, gıda sektörü ile sektöre uyumlu diğer endüstriyel üretim kollarında da yatırımcının önünü kesmiş oldu.