Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Türkiye-Hollanda Arası Gerginlik Ekonomiye De Yansıyacak!

Ekonomi

Gerilen Hollanda - Türkiye ilişkileri, en kısa sürede normale dönmezse her iki ülkenin ekonomisini de etkileyecek.

Hollanda’nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı ülkeden çıkarıp istenmeyen kişi ilan etmesi, sonrasında Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemesi ile gerilen Hollanda - Türkiye ilişkileri, en kısa sürede normale dönmezse her iki ülkenin ekonomisini de etkileyecek.

Türkiye’ de iş yapan 2 bin 711 Hollanda firması varken Hollanda’da 23 bin civarı Türk şirket faaliyet gösteriyor. Hollanda ve Türkiye’nin 400 yıllık siyasi, politik ve ekonomik bir ilişkisi var İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Siyasi ve ekonomik bakımdan önemli birer müttefik olan iki ülke arasındaki ilişkilerin en yakın zamanda düzeltilmesi iki tarafın da yararına” diyerek Türkiye-Hollanda politik krizin ekonomiyi etkilemesinin her iki taraf için iyi olmadığının altını çizdi.

Türk-Hollanda Dostluk Derneği Başkanı Edip Hilmi Aktaş ise “günümüzde bireysel ve uluslararası dostlukların oluşması ve gelişmesi emek gerektiriyor. Siyasetin bedelini dostluk ödememeli” diyerek ülkeler arasındaki ilişkilerin dengesine dikkat çekti.

Hollanda aynı zamanda Türkiye’nin en önde gelen turist kaynaklarından biri. 2013 yılında 1 milyon Hollandalı turist ülkemizi ziyaret etti. Bu sayı 2016’da 717 bine düştü. Türkiye ve Hollanda arasındaki siyasi gerilim yumuşamazsa 2017’de Hollandalı turistleri ülkemizde göremeyebiliriz. Rusya ile yaşadığımız politik krizin ardından geçtiğimiz yaz Rus turistlerin tercih ettiği bölgelerde turizm gelirleri ciddi oranda düşüş yaşamıştı.

Türkiye’de yaşayan binlerce Hollandalı ile beraber Hollanda’da yaşayan 450 bin Türk vatandaşı da bu gerilimden payını alma riskinde.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.