Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

İl Müdürü Açıkladı!

Genel

İl Müdürü Özçalık yaptığı açıklamada "Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen "kurban" ibadeti, kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban ibadetinin yerine getirileceği Kurban Bayramına az bir süre kalmıştır.

İl Müdürü Özçalık yaptığı açıklamada "Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen "kurban" ibadeti, kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban ibadetinin yerine getirileceği Kurban Bayramına az bir süre kalmıştır.

Kurbanlık hayvan alım ve satımlarında insan ve hayvan sağlığının korunması, Ülke ekonomisinin zarar görmesinin engellenmesi amacıyla bir takım tedbirlerin alınması, yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlere uyması gerekmektedir.

İl dışından İlimize Kurbanlık olarak hayvanlarını sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Müdürlüklerimizden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur. Sığır, Manda ve Deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi, pasaportu veya  "Veteriner Sağlık Raporu", koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi veya "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir.

Kurbanlık hayvanlarınızın tür, ırk, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerini güvenli bir şekilde   https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya "HaySag" isimli mobil uygulamayı cep telefonunuza indirerek küpe numarası ile sorgulayabilirsiniz.

Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaktır. Ancak "damızlık değeri yoktur" şeklinde Veteriner Hekim Raporu olan dişi hayvanlar kesilebilir.

Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

            a) Çok zayıf olan,

            b) Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan,

            c) Kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları, dış görünümü canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır.

Kurban Kesimi Nerelerde Yapılmalıdır?

Kurbanlık hayvanların kesimi, çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Çünkü buralarda temizlik hizmetleri; sıcak ve soğuk su; tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkânlar ile usta kesici, muayene ve kontrol veteriner hekim hizmetleri bulunur.

Köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapmak yasaktır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.