Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Konya-Karaman-Mersin sanayi ve ticaret koridoru oluşturuluyor

Genel

Karaman - Konya Ovası Projesi (KOP) Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü işbirliği ile yürütülen ‘Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi Çalıştayı’...

Karaman - Konya Ovası Projesi (KOP) Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü işbirliği ile yürütülen ‘Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi Çalıştayı’ düzenlendi.

e karaman sitemizin edindiği habere göre, Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya ve Karaman illerinin sahip oldukları potansiyel ile Marmara Bölgesinin üzerindeki yoğunluğu hafifletmeye aday olduğunu söyledi. Bostancı ayrıca, bölgenin hedefe ulaşabilmesi açısından ürettiği ürünleri hızlı ve ucuz şekilde ulaştırılabilmesinin önemli olduğunu da ifade etti.

“İhracattan alınan pay yeterli değil”

KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise yapılacak olan koridorun Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yüzde 14’ünü, nüfusunun yüzde 7.7’sini barındırdığını kaydetti. Bu oranlara rağmen ihracattan alınan payın yeterli olmadığını belirten Kütükcü, “Böylesine ciddi oranlara rağmen, Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay sadece yüzde 2,4. 3,5 milyar doları ihracat olmak üzere, toplam dış ticaret hacmi 6.2 milyar dolar. Sanayiden tarıma, turizmden lojistiğe kadar çok geniş bir zenginliği barındıran bu coğrafya, aslında çok daha fazlasını yapabilir. Ben, bugünkü çalıştayın ardından oluşturulacak stratejiler ve yol haritalarıyla, bu potansiyelin açığa çıkarılarak, bölgemizin üretiminde ve ticari hayatında yeni bir açılım getirileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Özel ekonomi bölgeleri potansiyeli harekete geçirecek”

Özel ekonomi bölgelerinin bir süredir ülkenin gündeminde olduğunu da vurgulayan Kütükcü, “Şayet bölge olarak, bu konuda doğru politikalar geliştirip, devletimizin de desteğiyle Özel Ekonomi Bölgesi statüsü elde edersek, bu coğrafyanın potansiyelini harekete geçirebileceğini düşünüyorum. Anadolu’dan Akdeniz’e açılacak bu yeni sanayi ve ticaret koridoru, Anadolu’nun tamamını dünyaya bağlayabilir. Konya-Karaman-Mersin Hızlandırılmış Demir Yolu Hattı projesi, Konya Lojistik Merkez projesi, bu konuda atılmış en kritik iki adım. Bu adımların amaca ulaşabilmesi için Marmara Havzası’nın yükünü hafifleterek, bu coğrafyayı Türkiye’nin ikinci Marmara Havzası haline getirebilir” diye konuştu.

"Proje tamamıyla 2020’li yıllarda tamamlanacak”

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, böyle bir çalışmanın hem Türkiye’ye alternatif yatırım alanlarını gündeme taşıyacağını hem de ticaret ve lojistik yönünden Marmara havzasına gitme olanağı olmayan yatırımcılar alternatif olacağını aktardı.

Projenin, Karaman hattının 2017 yılı içerisinde açılmasını beklediklerini de belirten Altunyaldız, “Ulukışla-Mersin hattıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bir bölümünde inşaat çalışmaları, diğer bölümünde proje çalışmaları. Onların tamamını da 2020’li yıllarda bittiğini göreceğiz. Bu ikinci Marmara havzası lojistik itibari ile birinci Marmara Havzası ile yarışan, rekabet eden bir konuma gelmiş olacak” diye konuştu.

Program, konuşmaların ardından çalıştay ile devam etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.