Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Arıcılıkta İlkbahar Bakımı Nedir Nasıl Yapılır?

Gündem

Soğuk kış şartları başlamadan önce arılara kışın yetecek kadar bal bırakılır ve bahara kadar yaşamaları sağlanır. Arılar hava on dört on beş derecelere ulaştığında kovandan çıkmaya başlarlar.

Soğuk kış şartları başlamadan önce arılara kışın yetecek kadar bal bırakılır ve bahara kadar yaşamaları sağlanır. Arılar hava on dört on beş derecelere ulaştığında kovandan çıkmaya başlarlar. Peki, Arıcılıkta İlkbahar Bakımı Nedir Nasıl Yapılır Bu genelde mart nisan aylarında olur. Bu da arıcılar için ilkbahar temizliğinin yapılması ve kovan bakımı yapılma zamanının geldiğini gösterir. Arıcılıkta tüm kovandan arıların çıkması için birkaç nefes duman verdikten sonra kovanın altındaki tahtanın temizlenmesi ve incelenmesi için çıkartırlar.

Kovanın Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

İlk önce kışın ölen arıların içinde kraliçe arının olup olmadığına bakılır. Çok fazla işçi arı ölümü söz konusuysa bir hastalıktan şüphelenmek ve tedbir almak gerekir. Eğer ki tahtanın üstünde siyahlaşmış lekeler varsa kovanın güvelendiği düşünülmeli ve ona göre kovanda temizlik yapılmalıdır.

Kovan çerçeveleri teker teker çıkartılır, kraliçe arı genç ise en az iki üç çerçeveni içinde yumurta olması gereklidir. Görülen yavru sayısı az ise kovana yemleme yapılarak birkaç gün sonra nedir diye bakılmalıdır. Sayıda bir değişiklik olmuyorsa yeni bir kraliçe arı verilir. İşçi arıların yavruları iyi ve yeterli besleyebilmesi için kovan içi sıcaklığının otuz dereceye yakın olması lazımdır.

Erken Bahardan Önce Arıların Yemlenmesi

Eğer nektar zamanı gelmeden kolonilerde yiyecek sıkıntısı oluştuysa doğal yiyeceklerinin olmaması durumunda hazırlanacak belli başlı şurup ve keklerle kovanları yemlemek ve kolonileri güçlendirmek gerekir. Hazırlanan yemler akşam saatlerinde ihtiyacı olan kolonilere dağıtılması ve bir seferde fazla yemleme yapılmamaya çalışılmalıdır. Az ama sık aralıklarla besleme yapmak uygun olacaktır.

Doğal besinleri bal ve polen olan arıların ihtiyacına göre hazırlanacak şuruplarda şeker ve su birebir ölçek kullanılmalı suyla şeker aynı anda kaynatılmamalıdır. Su kaynatılıp soğutulur ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırılır. Bir önceki mevsimden kalan ballar ve diğer kovanlarda fazla bulunan peteklerle de takviye yapılabilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.