İç Anadolu bölgesinde bulunan Karaman köklü bir tarihe sahiptir. M.Ö.8000 yıllardan bu güne kadar yerleşim beldesi olmuştur. Kayıtlarda Rum beldesi olarak da geçen bu güzel ilimiz Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebali, Kazım Karabekir, Şair Ayni ve Kemal Reis gibi birçok Türk büyüğünü yetiştirmiştir. Ayrıca Atatürk'ün anne tarafından Sofuzade Feyzullah Efendi ve babasının dedelerinden Kızıl Hafız Ahmet Efendi'nin bu güzel ilimizden çıktığı Yrd. Doc. Dr Ali Güler tarafından ''Hemşehrimiz Atatürk'' adlı tezi ile gün yüzüne çıkarılmıştır.
Selçuklu devletinin çökmesinden sonra bağımsızlıklarını kazanıp Karamanoğulları olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Larende olarak bilinir. Şimdi bile ilin merkezi Larende olarak bilinir. Karaman Uzun yıllar yerleşim merkezi olmasından dolayı çok fazla tarihi eser mevcuttur. Gezilecek görülecek yerleri, Aktekke camii, Çeşmeli Kilise, Hatuniye Medresesi, Hürrem Dayı Evi, Karaman Kalesi, İncesu Mağarası, Madenşehir Örenyeri, Yunus Emre Camii, Manazan Mağaraları bunlardan bir kaçıdır.
İl merkezinde bulunan Karaman Müzesi ziyaretçilerine tarih yolculuğu yaptırır. Roma Devri, Bizans Devri, Anadolu Beylikleri, Selçuklu Devri, Osmanlı Devri, Karamanoğulları Dönemi ve Cumhuriyet Dönemine ait eserler mevcuttur. Manazan Mağaralarından getirilen kadın cesedi de bu müzede sergilenmektedir.
Karaman iline yolunuz düşerse Karaman Elması, Taşkale Halısı, Lokur, Karaman Ermenek Helvası, Karaman Dilve Peyniri alınabilir. Yine ülkemize has bir ırk olan Karaman Koyunu da meşhurdur. Anadolu'nun her köşesi derin tarihle dolu olan şehirlerle doludur. Her şehrin binlerce hikâyesi ve güzelliği mevcuttur. Gezip görmek keyif almak gerekir.