Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Anız Yakmak Geleceğimizi Yakmaktır

Gündem

Üretim sezonunun bitmesi ile birlikte hasat sonrası artıkları ve özellikle de mısır anızların yakılması büyük tehlike oluşturmaktadır. Gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse hasat sonrası toprak işlemeyi kolaylaştırmak gibi nedenler ile atadan kalma görenekler neticesi çiftçilerimiz tarlada kalan arpa, buğday ve mısır saplarını, kuru otlar ve meyve bahçelerindeki kuru dalları ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaktadır.

Bitkilerin sap, yaprak ve çiçek gibi organlarıyeşil aksam olarak tanımlanmakta ve toprakta organik madde oluşmasına neden olmaktadır. Toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Anız yangınları neticesinde ise bu organik madde yok olmaktadır. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir.
Anız yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi yok etmekte, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi büyük bir yıkıma uğrayarak gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Anız yangınları toprak üstündeki ve içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta, bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmekte,  sonuç olarak ürün verimliliği de düşmektedir. Bütün bunların yanında çevreye de olumsuz etkiler yaparak doğal yaşama zarar vermektedir.
 Bu nedenlerle anız yangınlarının önlenmesi amacıyla: 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1998/26 nolu tebliğ ve 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince, İlimizde anız yakılması yasaktır. Ayrıca 19.06.2019 tarihli ve 2019/3 sayılı Karaman Valiliği Genel Emri ile de anız yakılması yasaklanmış olup, bu yasağa uymayanlar hakkında ilgili kanun hükümlerine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce cezai işlem yapılacaktır. Hasat zamanında önemli bir çalışma olan anız yangınlarıyla mücadele kapsamında hasat öncesi eğitimler yapılmıştır. Bu konuda birçok kurumla koordineli olarak çalışılmaktadır. 
Çiftçilerimiz anız yakmak yerine hasat sırası ve sonrasında sapları parçalayarak toprağa karıştırabilirler ya da daha ucuz ve daha zahmetsiz olan toprak işlemesiz anıza ekim yöntemini uygulayabilirler. Çiftçilerimizin bu konuda hassas ve duyarlı olacaklarına inanıyor ve yasaklama kararının başarıya ulaşacağını düşünüyoruz. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anız yangınları ile ilgili gerekli tedbirlere uymaları ve İl ve İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bilgi almaları gerekmektedir.
 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.