OSB'ler işsizliğin azaltılmasında, yatırımların hızlanmasında, üretimin çevreye zarar vermeden gerçekleşmesinde büyük öneme sahip.
Türkiye'de sayıları 334'ü bulan OSB'lerin 50'si ihtisas, 253'ü karma nitelik taşıyor.
İşsizlik, çarpık kentleşme ve çevre gibi sorunlara çözüm bulunmasında kayda değer rol oynayan OSB'lerin sayısı Türkiye'de 334'e ulaşırken, 235'i faal OSB'de katma değerli üretim yapılıyor.
Sanayinin planlı büyümesinde kilit rol oynayan organize sanayi bölgeleri bünyelerindeki on binlerce firmaya düşük maliyetli üretim ve rekabet üstünlüğü sağlıyor.Bulundukları bölgelerde her biri birer 'istihdam kalesi' olan OSB'lerin 16'sı tarıma dayalı ihtisas, ikisi özel, sekizi ıslah özelliği taşıyor.
Üretimde olmayan OSB'lerin 42'si inşaat, 21'i kamulaştırma, 23'ü planlama ve altısı da yer seçimi aşamasında.
Söz konusu 334 OSB'nin toplam yüzölçümü 1 milyar metrekare. Bu miktar ülkemizin toplam nüfusuna göre değerlendirildiğinde kişi başına 12,67 metrekare nitelikli sanayi arsası üretilmiş durumda. OSB arsalarını il nüfusuna göre değerlendirdiğimizde kişi başına en yüksek OSB arsası düşen il 122,77 metrekareyle Kilis birinci sırada yer alıyor.
Ülkemizde nüfusuna göre kişi başına en yüksek OSB arsası düşen ilk 10 il de sırasıyla; Kilis, Bilecik, Tekirdağ, Yalova, Çankırı, Afyonkarahisar, Karaman, Eskişehir, Kırklareli ve Kütahya'dan oluşuyor.