Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Sorunları Gündeme Getirdi!

Gündem

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verdiği soru önergesi ile Anadolu basınının sorunlarını gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a; yerel basının hayatta kalabilmesi için bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini iletti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verdiği soru önergesi ile Anadolu basınının sorunlarını gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a; yerel basının hayatta kalabilmesi için bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini iletti.
 
DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZİDİR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, gelişmiş demokrasilerde çok sesliliğin, düşünce özgürlüğünün ve yönetimlerin halk tarafından denetlenmesinin esas olduğunu dile getiren CHP’li Ünver; “Demokrasiye giden yol yerel birimlerden geçer. Yerelde kök salan demokrasi bilinci, ülke demokrasisine ve özgürlüğe olanak sağlar. İl, ilçe ve beldelerde görev yapan basın mensupları, yönetenlerle yönetilenler arasındaki iletişimi sağlıklı bir şekilde sağlar, çok sesliliği ve yönetimlerin denetimini tarafsız ve eksiksiz bir şekilde yerine getirirse orada demokrasi bilinci gelişir. Bu açıdan bakıldığında, yerel basının demokrasilerde ne derece büyük bir öneme sahip olduğu açıkça ortadadır.” dedi.
 
DEMOKRASİYE MÜDAHALEDİR

Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu basını ile ilgili sözlerini de hatırlatan CHP’li Ünver, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Atatürk’ün deyişiyle; ‘Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.’ Bu bağlamda, yerel basının sorunlarının görmezden gelinmesi ve yok oluşunun izlenmesi sadece gazete veya dergilere vurulan bir darbe değil; ülke demokrasisine bir müdahaledir.”
 
ANADOLU BASINI GURUR TABLOMUZDUR
Anadolu basınının Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana ülkemizin gurur tablosu olduğunu belirten Ünver; “Yerel basın, tarihi boyunca nice sıkıntılar ve olanaksızlıklar içinde büyük bir özveriyle görev yapsa da, günümüzde giderek ağırlaşan zor koşullar içinde bir var olma savaşı vermektedir.” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver sözlerini şu şekilde tamamladı: “Demokrasinin vazgeçilmezi olan yerel basının güçlü bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için başta devlete, gazetecilere ve bir yandan da yörenin iş dünyasına ve sivil toplum örgütlerine çeşitli sorumluluklar düşmektedir. Anadolu basınının hayatta kalabilmesi ve özgürce yayın yapabilmesi için, herkesin taşın altına elini koyması gerekmektedir.”

CHP’li Ünver’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği sorular şu şekilde:

1- 2002 yılında Türkiye’de günlük, haftalık ve aylık yayın yapan yerel gazete sayısı, ayrı ayrı olarak; nedir? Günümüz itibariyle Türkiye’de günlük, haftalık ve aylık yayın yapan yerel gazete sayısı, ayrı ayrı olarak; nedir? Bu bağlamda 2002’den bugüne, kaç yerel gazete kapandı? Kaç yeni yerel gazete açıldı? 

2- Basın İlan Kurumu yerel gazetelere hangi şartlarda, ne gibi destekler vermektedir? Bu desteklerin ve resmi ilan kapsamının genişletilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

3- Basın İlan Kurumu kaç yerel gazeteye resmi ilan vermekte, kaç yerel gazeteye, hangi sebeplerle resmi ilan vermemektedir?

4- Yerel basının kullandığı gazete kağıdının sübvanse edilmesi düşünülüyor mu? Hükümetinizin, muhabir istihdamı ve gazete dağıtımı gibi konular ile dövizdeki artıştan etkilenen malzemelerin yarattığı maliyet artışına karşı düşündüğü bir tedbir var mı?

5- Hayatta kalma mücadelesi veren yerel basın kuruluşlarına, faizsiz kredi imkânı sağlamak yönünde bir çalışmanız var mı?

6- Yerel yazılı ve görsel basının teknolojik imkanlardan yararlanmalarını sağlayacak teşvik ve tedbirleriniz nelerdir?

7- Hükümetiniz, yerel basının problemlerini çözmeye yönelik ne gibi tedbirler almaktadır? 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.