Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Prof. Dr. Erol Parlak’a Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Kültür Sanat

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Parlak, müzik alanında yaptığı çalışmalarıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Parlak, müzik alanında yaptığı çalışmalarıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görüldü.

Muhabirimizin edindiği bilgiye göre, Bağlama çalma şekli “şelpe”ye yeni açılımlar getirerek sistemleştiren Prof. Dr. Parlak, 16 yıllık bir emek ürünü olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” isimli kitabıyla da müzik kültür hazinesine büyük katkılar yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Müzik alanında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erol Parlak, edebiyat alanında Mustafa Kutlu, sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, sinema alanında sanatçı Şener Şen, geleneksel sanatlar alanında FerudunÖzgören ödüle layık görüldü. Vefa Ödülü ise Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver’e takdim edildi. Müzik alanında ödüle değer görülen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Parlak, tören sonunda bağlama sanatçısı ve aynı zamanda asistanı Sinan Ayyıldız ile mini bir konser verdi.

Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve birleştirici ruhunu ortaya koydu

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Parlak, Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve birleştirici ruhunu ortaya koyan çalışmalarından ötürü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Prof. Dr. Parlak, mızrapsız bağlama çalış biçimi “şelpe” tekniğini (parmak tekniği) sistemleştirdi. Elle bağlama çalma geleneğinin önde gelen virtüözlerinden sayılan Prof. Dr. Parlak, uyguladığı çalış teknikleriyle, Anadolu topraklarının çok kültürlü yapısını çalışmalarına yansıttı. Prof. Dr. Parlak, Anadolu kültürünün özünden ve geleneklerinden kopmadan bağlamada yeni açılımlar denedi.

16 yıllık bir çalışmanın ürünü Garip Bülbül Neşet Ertaş

Müzisyen kişiliğinin yanında, müzikal birikimi ile de akademik literatüre katkıda bulunan Prof. Dr. Parlak, Anadolu müzik sanatının en büyük ustalarından Neşet Ertaş üzerine yapılan en kapsamlı çalışmayı da gerçekleştirdi.  Prof. Dr. Parlak, 16 yıllık bir emeğin ürünü olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” kitabı ile çalışmalarını taçlandırdı.

Prof. Dr. 10 yıl Anadolu’nun farklı bölgelerini gezdi, 1000 halk ezgisi incelemelerinden yola çıkarak; bağlama çalış teknikleri ile saz ve ses tavırları konuları üzerine çalışmalar yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nde akademisyen olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Parlak alanıyla ilgili 5 kitaba da imza attı.

Prof. Dr. Erol Parlak kimdir?

1964 Eleşkirt doğumlu Prof. Dr. Erol Parlak, 1986’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarımızdan mezun oldu. Alan araştırmaları yapmak üzere 10 yıl Anadolu’nun farklı bölgelerini gezdi. Yaklaşık 1000 halk ezgisi dinledi ve buralardaki incelemelerinden yola çıkarak; bağlama çalış teknikleri ile saz ve ses tavırları konuları üzerine çalışmalar yaptı. Köln, Berlin ve Strasbourg filarmoni orkestralarıyla birlikte, Paris’teki Theatre de La Ville ve Rotterdam’daki De Doelen gibi Avrupa’nın önemli sahnelerinde konserler verdi. Anadolu kültürünün zenginliğini dünyaya tanıttı. 8 solo, 3 enstrümantal ve 9 karma olmak üzere 20 müzik albümü bulunan Prof. Dr. Erol Parlak ayrıca; Türkiye’de El ile Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri, Şelpe Tekniği 1-2, Erol Parlak Bağlama Okulu, Parmak Tekniği (Şelpe) İçin Sistematik Kılavuz ve son eseri olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” olmak üzere beş kitap kaleme aldı. 2008’de doçent, 2014’te ise profesör unvanını alan Parlak akademik kariyerini, İstanbl Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümünde sürdürüyor.

 

 İsmail Ethem TABORU
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.