Kültür şehri Karaman'da etkinlikler devam ediyor. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Divan Edebiyatı şairlerinin anıldığı ve günümüz şairlerinin gençlerle buluştuğu anlamlı bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.
E-karaman haber sitesinin edindiği bilgiye göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından düzenlenen ‘Şairler Gençlerle Buluşuyor’ projesi kapsamında Şair Yazar Şakir Kurtulmuş’un moderatörlüğünde Hayati İnanç gençlerle bir araya geldi.
Söyleşiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, Karaman Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Enver Yazıbaşı, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Şairler Gençlerle Buluşuyor
Programın açılış konuşmasını yapan Enver Yazıbaşı, öğrencilerin en iyi şekilde eğitim almaları amacıyla gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlere değinerek, “Bugün de burada değerli bir şairimizi öğrencilerimizle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Enver Yazıbaşı’nın ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen kısa bir konuşma yaparak, gerçek anlamda yaşamanın buluşmakla mümkün olabileceğini hatırlatarak, “Gerçek buluşma ilk olarak Yaratıcı ile buluşmaktır. Daha sonra hayatın güzelliklerine varabilmek için insanlarla buluşmak, tanış olmak gerekir. Bizler de burada şairlerimizle buluşarak yaşamanın hazzına varıyoruz. Gençlerimizi şairlerimizle buluşturmak çok anlamlı ve güzel bir tablo oluşturuyor. Bu tablonun oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“Hayatta öyle bir söz söyleyeceksiniz ki o söz asırlarca dile gelecek”
Açılış konuşmalarının ardından Şakir Kurtulmuş moderatörlüğünde Şair Hayati İnanç ile söyleşiye geçildi. Şair Kurtulmuş’un sorularına içtenlikle cevap veren Hayati İnanç, edebiyata olan ilgisi süresince pekçok klasik Türk şairinden etkilendiğini belirterek, “Bu büyük ustaların içerisinde beni en çok etkileyeni ise Urfalı büyük şair Yusuf Nabi olmuştur. Onun hayata bakışı, hayatı yorumlayışı, farklılığı bende büyük izler bıraktı. Olaylar karşısında vermiş olduğu cevaplar, yazdığı gazeller halen okuduğumda beni hayretler içinde bırakıyor. Hayatta öyle bir söz söyleyeceksiniz ki o söz asırlarca dile gelecek. Merhum Şair Nabi bunu başarabilen bir ustadır.” dedi.
Günümüzde kullanılan Türkçe’nin eski şiirlerde kullanılan Türkçe’den biraz farklı olduğunu dile getiren Şair Hayati İnanç, “Ecdadımızın naifliğini, zekiliğini, becerikliliğini ve bizlere bıraktıkları mirasın değerini bilmek çok önemli. Bir dilde kullanılan kelimeler ne kadar eski ise dil o kadar makbuldür aslında. Onları ve o zaman kullanılan dili anlamak için bu muazzam mirasın farkında olup kendi köklerimizden ve kaynaklarımızdan istifade etmenin yollarını aramalıyız.” dedi.
Söyleşi süresince ünlü Divan Edebiyatı şairleri Nefi, Fuzuli ve Baki'den, Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim gibi Osmanlı padişahlarının şiirlerinden alıntılar yapan Şair Hayati İnanç, “Kimseye kendimizi anlatmasak da olur, ama kendimizi tanımalıyız. Değerlerimizle tanışmalıyız. Bu bizim hakkımız ve ödevimizdir. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız.” dedi.
Öğrencilerin sorularının da cevaplandığı programda ayrıca Sena Töre ve Yakup Özçetin isimli öğrenciler şiirleriyle geceye renk kattı. Program, katılımcılara hediye takdiminin ardından sona erdi.