Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Konya'da Başladı

Kültür Sanat

Konya - Konya Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen “8. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi” başladı.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanının katılımı ile gerçekleşen kongreye katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Kadim bir medeniyetin mirasçısı olan nesilleriz. Hem maddi, hem manevi açıdan; kültürel, sosyal, ekonomik açılardan kalkınmayı birlikte sağlamamız gerekiyor. Sac ayağının biri eksik olursa o zaman ayakta kalmak güçleşir” dedi.

Bir çalışmayı sürekli olarak yapabilmenin kolay olmadığını kaydeden Başkan Akyürek, kongreye emek veren herkesi tebrik ederek, yerel yönetimler olarak destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Yeni dönemde daha güçlü bir Konya’yı meydana getirmek için çalıştıklarını, bu çalışmaların da bu vizyon ve hedef doğrultusunda kendilerine katkı yaptığını vurgulayan Başkan Akyürek, bunun bir başka açıdan Konya’nın ve ülkemizin gücünü oluşturduğunu ifade etti.

KÜLTÜREL MİRAS KORUMAMIZ ALTINDA

Kültürel mirası koruma konusunda belediye olarak iddialı olduklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Konya’daki tescilli yapıların tamamının restorasyonlarını yapıyoruz. Şu ana kadar yenilediğimiz, restore ettiğimiz toplam eser sayısı 3 binin üstünde. Bu devam edecek. Sultan Selim Camii’ni de Ramazan ayına yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, kültürün toplumu bir arada tutarken milletler arası ilişkilerin de yolunu açtığını söyledi. Şahin, “Bilim çevreleri olarak kültürü ve sanatı geçmişten alarak günümüzde yorumlamamız, yenilememiz ve geleceğe nakletmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Türk cumhuriyetlerinden katılanları temsilen konuşan Prof. Dr. Abbas Seyidov Türk-İslam dünyasının buluştuğu toplantının son derece önemli olduğunu ifade etti. Bakü’de 12 Mayıs’ta 4. İslam Dayanışma Oyunları’nın başlayacağını kaydederek birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Seyidov, “Bugün Türk-İslam dünyasının acısı acımız, kaderi kaderimiz, sevinci sevincimizdir” diye konuştu.

BEDESTEN’DEKİ ÇALIŞMA ÖRNEK OLUYOR

Yabancı misafirler adına Prof. Dr. Rubin Zemon, geçtiğimiz yılki kongrenin ardından tekrar geldiği Konya’da gördüğü değişim ve gelişimin kendisini çok şaşırttığını belirtti. Zemon, “Özellikle Bedesten’deki tarihi eser restorasyonunu, oradaki güzelliği görmekten mutluluk duydum. Bu tarz değerleri kaybetmekte olduğumuz dünyada Bedesten’de yapılan bu çalışma çok önemli. Hepimiz koruma konusunda böyle çalışmalar yapmalıyız. Yaptığı çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür ederim” dedi.

Kongre Eş Başkanları Prof. Dr. Osman Kunduracı, kültür ve sanatımızın daha fazla tanıtılması açısından önem taşıyan kongre ve sanat etkinliklerinin yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirileceğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

BAŞKAN AKYÜREK’E KÜLTÜREL MİRASI KORUMA ÖDÜLÜ

Makedonya Sosyo Kültürel Antropoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Rubin Zemon, Konya’da kültürel mirası koruma konusunda yapılan çalışmalar nedeniyle Başkan Akyürek’e plaket takdim etti. Başkan Akyürek de Prof. Rubin’e ve katılımcılara Mesnevi hediye etti.

ALMAN SİYASET BİLİMCİDEN ERMENİ İDDİALARINA YANIT

Kongreye katılan Alman siyaset bilimci Dr. Christian Johannes Henrich, Konya’yı ve Türkiye’yi çok sevdiğini belirterek başladığı konuşmasında Ermeni soykırımı iddialarına ve konunun Avrupa’da nasıl çarpıtıldığına değindi, bu iddiaların yalandan ibaret olduğunu söyledi. Özellikle Almanların Ermeni sorununa tek bir açıdan baktıklarını kaydeden Henrich, “Almanya’da fikirlerimizi özgürce konuşuyoruz ama bu konudaki fikirlerimizi söylemekte özgür değiliz. Bu sözde soykırımı kabul eden ülkeler kendi tarihlerinde ne gibi kötü hareketlerde bulundular? Avustralya ve Almanya Yahudi soykırımını kabul ediyor ama Almanya Namibya’da soykırımı etmiyor. Diğer Avrupa ülkeleri de bu şekilde. 1915 olayları, yani bu iddialar sadece Türk halkına karşı kullanılan bir propaganda aracıdır” dedi.

3 SALONDA 20 OTURUM

Kongre kapsamında düzenlenen Karma Türk Sanatları Sergisi’nin açılışı da Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve bilim insanlarının katılımı ile yapıldı.

8. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi, Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki açılışın ardından Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi’nde oturumlarla devam ediyor. 2 gün sürecek kongre 3 salonda 20 oturum şeklinde gerçekleştirilecek.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.