Muhabirimizin edindiği bilgiye göre, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün, NATO Kamu Diplomasisi Bölümü, Ankara Politikaları Merkezi, Bosphorus Energy Club ve Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) işbirliğiyle düzenlediği “25 Yıllık Bağımsızlığın Ardından Sovyet Sonrası Sistem: Politik ve Sistematik Dinamikleri ve Riskleri Anlamak” konulu uluslararası konferansa yerli ve yabancı birçok akademisyen katıldı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının 25’inci yılında, etkisi hala devam eden bu tarihi olayın yankıları tartışıldı.
Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşen konferans öncesinde konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Emekli Büyükelçi ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ünal Çeviköz, "Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Amerika uluslararası ilişkilerde daha egemen bir ülke konumuna geldi. Ancak Rusya da aradan geçen zamanda kendini topladı ve dış politikada ileri hamlelerde bulundu. Son 8 yıllık Obama dönemi Amerika’nın uluslararası ortamda etkisini kaybettiği izlenimi veriyor. Bu görüntü 19. Yüzyılın sonunda gördüğümüz çok kutuplu bir ortama doğru evrilmeye dönüştü. Türkiye’nin bu yeni ortaklıklarla devam edecek uluslararası ilişkilerde kendine nasıl bir yer bulacağı çok önemli bir konu. Bu konferansta da Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra geçen 25 yıllık dönemde uluslararası sistemin nasıl evrildiği ve bunun sonuçlarının neler olabileceğini konuştuk" dedi.
"Soğuk savaşın sona ermesinin yankıları hala devam ediyor"
"Dünya tarihi açısından son 25 yıl önemli bir zamandı. Çünkü 50 yıl kadar süren Soğuk Savaş Dönemi dünyayı ve Türkiye'yi çok fazla etkilemişti" ifadelerini kullanan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılıp, 17 devletin bağımsızlığını kazanmasıyla ortadan yeni dünya düzenine geçtik. Bu önemli dönüm noktasının 25. yılının değerlendirilmesi gerektiğini düşündük. Bizim de içinde bulunduğumuz coğrafyada 25 yıllık süreçte çok fazla şey oldu. Pek çok kişi 90'lı yıllarda Türkiye'nin Orta Asya'daki maceralarını hatırlar. Yine son yıllarda Karadeniz'de çok önemli gelişmeler oluyor. 2008'de komşumuz Gürcistan'da, ondan önce Azerbaycan ve Ermenistan'da bir savaş yaşandı. Son olarak 2014 yılında Kırım'ın Ruslar tarafından ilhakı gerçekleşti. Dolayısıyla bu coğrafyaya her açıdan yeniden bakmak gerekiyor. Biz de bugün burada bunu yapmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Soğuk Savaş’ın sona ermesinin etkilerinin hala devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aydın, "90'lı yıllarda Soğuk Savaş Sonrası Dönem diye bir terminoloji ortaya çıktı. Bu dönem hiç bitmedi. Çünkü yeni bir döneme giremedik. Yeni bir uluslararası sistem oturmadı. 1991 yılında iki kutuplu sistem bitti ama ondan sonra nereye geçtik sorusu açıklık kazanmadı. Bu dönemin siyasi, ekonomik, uluslararası jeopolitik bütün analizleri ortadan kalktı ama yeni döneme ait analizler ortaya çıkmadı. Farklı bir yapıdayız ve bunu isimlendiremedik. O nedenle Soğuk Savaş’ın sona ermesinin yankıları hala devam ediyor" şeklinde konuştu.
İsmail Ethem TABORU