Astım; nöbetler halinde gelen, göğüste sıkışma hissi, nefes almakta zorlanma ve hırıltı soluma gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Gün içerisinde, strese bağlı ya da mevsimsel dönemlere göre farklılık gösterebilir. Astımın ortaya çıkışının başında genetik gelir. Ailesinde astım hastalığı görülüyorsa, bir sonraki nesilde ortaya çıkması çok yüksek bir ihtimaldir.
Gebelikte, bütün vücutta olduğu gibi, solunum yollarında da ödem oluşmaktadır. Bunun sonucunda da, burunda tıkanıklık, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi olaylar görülebilir. Bu belirtiler genellikle 24. haftadan sonra kendini net bir şekilde gösterir. Ayrıca gebelikte, hormonların etkisi nedeniyle daha sık nefes alışverişi olur. Bu da astımı tetikleyen bir faktördür. Tedavi görmeyen astımlı gebelerin bazılarında, bu belirtiler hafifler, bazılarında aynı kalır, bazılarında ise artış gösterebilir.
Gebelikte, aşırı stres, yeme bozukluğu, yorucu hareketler, ağır eşya taşıma, bilinçsizce yapılan egzersizler astımı tetikleyen etkenlerdir. Eğer, gebelikte astım kontrol altında tutulmazsa, kandaki oksijen miktarı ve rahim kan akımı azalarak annede; Şiddetli kusma, hipertansiyon, vajinal kanama, sezaryene eğilim gibi olaylar gerçekleşebilir. Kontrol altına alma işlemi ciddiye alınmazsa, hem anne hem de bebek için ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Gebelikte, astımı kontrol altına alabilmek için, anneler bilinçlendirilmeli, hemen bir doktora danışıp, doktor kontrolünde ilaçlar tüketilmeli, tüm gebelik süreci takibe alınmalı, astımı şiddetlendirecek faktörler hakkında bilgi verilmeli. Gebeliğin son haftalarında, astımda hareketlenme gözlenmez. Kontrol altında tutuluyorsa, normal gebelerden farklı bir yaklaşım olmaz. Eğer stres, heyecan astımı tetiklerse, rahatlatıcı ilaçlar verilerek, astım en aza indirilir ve anne rahatlatılır. Doğumdan sonra, 2 hafta ile 3 ay içerisinde, anne gebelik öncesi durumuna döner. İlaçlarını emzirme döneminde ve tabi ki doktor kontrolünde güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Ülkemizde, maalesef, astım ve hamilelik konusunda yapılan araştırmalar ve bilinçlendirmeler pek yapılmamaktadır. Bu yüzden, özellikle astım hastası olan anne adayları, doktora danışmaktan kaçınmamalı ve bilinçlendirme konusunda aktif olmalıdır.
Astım belirtileri ve gebelik
Astım belirtileri ve gebelik
Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun
Sağlık
Gebelik döneminde astım. Astım; nöbetler halinde gelen, göğüste sıkışma hissi, nefes almakta zorlanma ve hırıltı soluma gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Gün içerisinde, strese bağlı ya da mevsimsel dönemlere göre farklılık gösterebilir.
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
astım 8 Yıl Önce
astım hastası anne adayları mutlaka doktora gitmeli. çünkü kendi sağlığı ve bebek sağlığı için bu önemli.
hasta 8 Yıl Önce
Astım hastalarına geçmiş olsun.