Boğaz ağrıları genelde virüs veya bakteriyel kaynaklı olmakla beraber alerjiler, HIV enfeksiyonu ve tümörlerde boğaz ağrısıyla seyredebilmektedir. Odadaki havanın kuruluğu ve kirlilik de boğaz ağrısına neden olabilir.
Risk faktörleri nelerdir?
Boğaz ağrısında sigara kullanımı ya da dumanına maruz kalmak, alerjiler ve kimyasal tahriş ediciler risk faktörüdür. Kronik sinüs enfeksiyonları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması da risk faktörleri arasındadır. Ayrıca kapalı yerlerde yaşama ve çalışma da boğaz ağrısına neden olabilmektedir.
Ne zaman tıbbi yardım alınmalıdır?
Boğaz ağrıları genellikle rahatsız edici değildir. Ortalama 1 hafta içerisinde kendiliğinde iyileşir. Ancak ağrı bir haftadan uzun sürerse yahut şiddetliyse, yutkunma ve nefes alımında zorluk çekilmesi durumunda tıbbi yardım gerekir. Tükürük ve balgamda kan gözlenmesi, gözlerde içe çöküklük, idrarda azalma veya geçmeyen şiddetli yorgunluk varsa doktora başvurmak önem arz eder.
Nasıl önlem alınmalıdır?
Öncelikle birçok hastalıkta önemli olduğu gibi boğaz ağrısında da el hijyeni önemlidir. Çatal, kaşık ve bıçakları, bardakları başkaları ile paylaşmamak gerekir. Kamusal telefonlar ve çeşmelere de ağız temas etmemelidir. Hastalara yakın temasta bulunulmaması hastalığın bulaşmaması için önemlidir. Sigara içilmemeli ve sigara dumanı olan ortamlardan kaçınılmalıdır. Kuru havalarda ev nemlendirilmelidir. Boğaz ağrısı durumunda şikayetlerin azaltılması için su tüketimi arttırılmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak boğazı temizleyerek balgamı atacak ve boğazı rahatlatacaktır. Bal ve limon karıştırılıp sıcak suyun içerisine eklenerek içilirse boğazda rahatlamaya neden olacak ve şikayeti bir ölçüde azaltacaktır.
firuze 8 Yıl Önce
7 yaşında bir kızım var sürekli olarak boğazı bağdemcikleri şişiyor doktorlara götürdük ameliyat olması gerek dediler ama kıyamıyorum kızıma sizce ne yapmam gerek? Burda yazan bal limonu da kızım içmek istemiyor başka ilaç varmı?