Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

FİZİK TEDAVİ UZMANI DR. ZEYNEP YAYLA KEMİK ERİMESİNE KARŞI UYARDI

Sağlık

20 Ekim Dünya osteoporoz(kemik erimesi) nedeni ile Karaman Devlet Hastanesinde Fizik Tedavi Uzmanı olarak görev yapmakta olan Dr. Zeynep YAYLA osteoporoz hakkında bir takım açıklamalarda bulundu.

FİZİK TEDAVİ UZMANI DR. ZEYNEP YAYLA KEMİK ERİMESİNE KARŞI UYARDI

20 Ekim Dünya osteoporoz(kemik erimesi) nedeni ile Karaman Devlet Hastanesinde Fizik Tedavi Uzmanı olarak görev yapmakta olan Dr. Zeynep YAYLA osteoporoz hakkında bir takım açıklamalarda bulundu.

OSTEOPOROZ NEDİR?

Osteoporoz kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısının zayıflaması sonucunda, kemik kırılganlığında ve kırık ihtimalinde artış ile kendini gösteren bir iskelet hastalığıdır. 

OSTEOPOROZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

En sık görülen yakınmalardan biri sırt ağrısıdır, bu osteoporozun sırt omurlarında yol açtığı küçük kırıklar yüzündendir. Bu kırıkların sayısının artışı ile de omurlarda çökme meydana gelir, hastanın sırtında kamburluk oluşur ve boy kısalır. Sırtta kamburluğun artması ile beraber göğüs ve karın boşluğunda daralma olur. Ağır aktivitelerde nefes darlığı ortaya çıkabilir. Osteoporozda omur kemiklerinin yanı sıra, kalça ve önkolda da kırık görülme olasılığı yüksektir. 

OSTEOPOROZ RİSKİ KİMLERDE YÜKSEKTİR?

Kendisinde veya birinci derecede yakınında kırık hikayesi olanlarda, kadınlarda, ileri yaşta, bunama ve genel sağlık durumu bozukluğu olanlarda, sigara kullananlarda, aşırı zayıflarda , östrojen eksikliği olanlarda (erken menopoz veya her iki yumurtalığın alınmasına bağlı), yaşam boyu düşük kalsiyum almış olanlarda, alkol kullananlarda, yetersiz fiziksel aktiviteli kişilerde osteoporoz riski artmıştır.

OSTEOPOROZ NASIL TEŞHİS EDİLİR? 

Osteoporoz tanısı için kemik yoğunluğunun ölçülmesi gereklidir. Hasta bu sırada ciddi bir radyasyona maruz kalmaz. Bel omurları, kalça ve el bileğinden ölçüm yapılır. 

OSTEOPOROZDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Çocukluktan başlamak üzere kalsiyumdan zengin bir diyet, günlük yaşamda omurganın korunması, düzenli egzersiz yapılması, yeterli vitamin tüketimi ve güneş banyosu önemli oranda korunma sağlar. Kafein, şeker, sigara, alkol, tuz ve aşırı protein alımı azaltılmalı ve osteoporoza yol açan ilaçlardan uzak durulmalıdır. 

OSTEOPOROZUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kemik yıkımını azaltan ve yapımını arttıran ilaçlar kullanılmaktadır. Kalsiyum ve D vitamini bu ilaçlar içinde en yaygın kullanılanlarıdır. 

Duruş eğitimi ve güçlendirici egzersizler (öne eğilerek yapılan egzersizlerden kaçınmak gereklidir) hayati öneme sahiptir. Yürüyüşler, aerobik egzersizler gibi aktiviteler osteoporoz için çok iyidir. 
 
Osteoporoz gelişmiş olan hastalarda kırıkların önlenmesi için uyku verecek ilaçların kullanımından uzak durulmalıdır. Görme kusuru varsa bunun tedavisi ve iyi bir aydınlatma gereklidir. Yerde, ayağın takılmasına ya da kaymasına yol açacak şeyler bulunmamalıdır. Merdivenlere, koridorlara tutunmak için trabzanlar yapılabilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.