Kimi yiyeceklerin faydası olabildiği gibi zararları da vardır. Özellikle abur cubur diye adlandırdığımız yiyeceklerin zararları faydasından kat ve kat fazladır. Neredeyse hepimiz abur cubur yemeyi seviyoruzdur mutlaka. Ama zararları olduğunu da göz ardı etmememiz ve bunları öğrenmemiz gerekmektedir. Kola da bu abur cuburlardan birisidir. Bu yazımızda da kolanın mideye olan zararlarından bahsedicez. Kola içinde bolca şeker ve kafein bulundurur. Bundan dolayı da içen kişilerde bağımlılık oluşturabilir. Kolanın içerisinde birçok zararlı birleşen vardır. Ve bu birleşenler insan vücudu için ciddi zararlara sebep olabilir. Peki, Kolanın Mideye Verdiği Zararlar Nelerdir
İçerisindeki Bileşenler:
Kolanın içerisinde karmin, aspartan, asesülfan, sakarin gibi bileşenler yer almaktadır. Şimdi bunların ne işe yaradığını ve vücudumuza ne gibi etkileri olduğuna bakalım.
Karmin: Karmin renklendirici bir maddedir. Ve bir tür böcekten elde edilir.
Aspartan: Aspartan bir tür katkı maddesidir. Yapay tatlandırıcı olarak işe yaramaktadır.
Asesülfan: Asesülfan da bir tür yapay tatlandırıcı maddesidir. Ve bu madde kanserojen bir maddedir.
Sakarin: Sakarin de bir tür yapay tatlandırıcı maddesidir. Ve sakarinin yapısında benzoik sülfinit bulunmaktadır.
-Sizin de fark ettiğiniz üzere kolanın içerisinde birçok yapay tatlandırıcı, katkı maddesi bulunmaktadır. Hatta bazıları kanserojen yapıdadır. Özellikle yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından ciddi sorunlar oluşturabilir. Ayrıca kolanın sadece bir bardağında yaklaşık otuz iki adet küp şeker bulunmaktadır. Kolayı içmeye başladığınız zamandan sonra ilk on dakika içinde kanınıza şeker karışmaya başlar.
Ve günlük şeker ihtiyacınızın yüz katını karşılar. Kandaki aşırı şekerden dolayı fazla insülin salgılanmaya başlar. Ve bu yüzden de karaciğerde yağlanma olmaya başlar. İşte kolanın vücudumuzda meydana getirdiği belli başlı sonuçları sizlerle paylaştık. Kolanın içerisindeki yapay tatlandırıcılar vücudumuzdaki şekeri arttırır ve karaciğerimize ağır zararlar verir. Vücudumuzda ciddi hastalıklara sebebiyet olabilir.