Lupus hastalığının asıl adı '' Lupus Eritematoz '' dur, fakat kısa lupus olarak bilinmektedir. Lupus hastalığı nedir? sorusuna cevap vericek olursak, hastalık bağışıklık sisteminin kendi dokularını ve organlarını hedef olarak belirlemesi sonucu onlarla savaştığı kronik inflamatuar bir hastalıktır. Lupus kendi doku ve hücrelerinin dışında vücudun diğer organları olan kalp, beyin,akciğer ve kan hücreleri dahil birçok organı ve sistemi hedef olarak belirleyebilir. Lupus hastalığı birçok şikayete sebep olmasından ötürü teşhis edilmesi zor bir hastalıktır ve diğer hastalıkları taklit edebilmesinden ötürü doktorlar arasında
''Büyük taklitçi'' olarakta bilinir. Lupus hastalığına yakalanmış birçok insan halsizlik, ateşlenme ve cilt dökülmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalır. Lupus her insanda farklı etkiler yaratabilir . Ayrıca lupus hastalığına yakanmış bir insan tedavi edilmesi halinde bu hastalıktan tamamen kurtulmuş sayılmaz fakar ilaç tedavisi ile hastalığı kontrol altına alabilmek mümkündür.
LUPUSUN NEDENLERİ NELERDİR?
Bağışklık sistemi olarak adlandırılan immün sistemi vücudumuzun savunmayla görevli sistemidir. Bu sistem proteinler üretir ya da bazı hücrelerin aracılığı ile vücudumuzu yabancı sayılabilecek mikroplardan ve kanserlerden korur. Bahsettiğimiz Lupus hastalığında bağışıklık sistemimiz işlev gösterdiği bu görevi şaşırır ve vucüt kendi hücresel yapılarına karşı savaş başlatır. Bunun sonucunda bu duruma bağlı hasarlar ortaya çıkabilir.
LUPUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere lupus hastalığı '' taklitçi'' olarak adlandırılmasından dolayı teşhis edilmesi zor bir hastalıktır fakat tüm bunlara rağmen elbette bazı belirtileri vardır. Örneğin çoğu kez ateşlenme, vücutta halsizlik hissi, beklenmedik zamanlarda kilo kayıpları, saç dökülmeleri, kansızlık, eklem ağrıları ve hatta gebelik kayıpları '' Lupus '' hastalığının belirtileri olarak görülebilir. Bunların yanında iç organlarımızda lupus hastalığının ortaya çıktığı durumlarda bazı belirtiler gösterebilir. Yapılan kan testlerinde çıkan normalin dışında sonuçlar, akciğer ve kalp zarında ki zarara bağlı olarak artan sıvı artışı gibi sebepleri vardır.