Düzenlenen çalıştaya Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, Vali Yardımcıları M. Nebi Kaya, Yeliz Yıldızhan, Mustafa Yüksel Karadağ, Mehmet Polat, TSO Başkanı Mustafa Eken, kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk olarak söz alan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, “Sivas, tarihinde önemli bir güne imza atıyor. İlk defa birlik ve beraberlik içerisinde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştiriliyor. Sivas’ta doğmuş, büyümüş bir iş adamı olarak böyle bir organizasyondan dolayı ve geldiği günden bu yana ortak akla vurgu yapması nedeniyle sayın valimize teşekkür ediyorum” dedi.
Sivas’ta en geniş anlamda birlik ve beraberliğin sağlanmasının kentin gelişimi açısından da önem arz ettiğini ifade eden Eken, “Ben yaptım, biz yaptık değil de hep beraber yaptık düşüncesi olsaydı Sivas bugün çok daha farklı yerlerde olacaktı. Buradan çıkan sonuçları sonuna kadar takip edeceğiz, üzerimize düşeni yapacağız.” diye konuştu.
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise Sivas’ın tarih boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı bilim, kültür ve sanat alanında her zaman önde olduğunu ifade etti. Moğollar ve Timur örneğinde olduğu gibi Anadolu’nun çöküşünün Sivas’tan başladığını hatırlatan Yıldız, Cumhuriyet örneğinde olduğu gibi de Anadolu’nun yükselişinin yine Sivas’tan başladığına dikkati çekti. Ortak fikir, ortak akıl ve ortak çalışma ile ilimizin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da buna benzer toplantıların zaman zaman yapıldığını hatırlatarak, “İnanıyorum ki buradan çok güzel fikirler çıkacak. Sivas’ta projesi olan, fikri olan, düşüncesi olan her bireyimiz burada bunları ifade etme fırsatı buluyor. Bu projeler değerlendirilir, üzerinde çalışmalar yapılır şehrimiz için faydalı olan projeler hayata geçirilir. Hayal etmeden hiçbir şeyi hayata geçirme şansınız olmaz. Hayalin ikinci aşaması proje üçüncü aşaması ise hayata geçirmedir. Paranız varsa yaparsınız ancak hayaliniz yoksa bir şey yapamazsınız. Hayali olanlar bu hayallerini projeye dönüştürmek adına bu platformda ortaya koyacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın açılışında konuşan Valimiz Salih Ayhan ise uzun süredir üzerinde yoğun bir mesai harcanan çalıştayın bugün itibariyle başladığını ifade ederek, “İlimizin ekonomik, kültürel ve sosyal istişaresinin ve yol haritasının belirlenmesi noktasında inşallah buradan güzel sonuçlar çıkacak” dedi.
İstişare kültürünün önemine değinen Ayhan, “Batılılar der ki ‘İlmin ışığı doğudan yükselir’ Geçmişte olduğu gibi bugün de ilme, bilime ve istişare kültürüne önem vererek kararlarımızı ortaya koyacağız” diye konuştu.
Tüm kurumların kapasitelerini zorlamasını ve sahada güzel işler ortaya koymalarını isteyen Ayhan, bunun yanında çalıştaydan çıkacak sonuçların da kurumlara güç katacağını ifade etti. Cumhuriyet Üniversitesi’nin 60 bin öğrencisi, akademisyenleri ile evrensel anlamda bir bilgi kaynağı olduğunu da dile getiren Ayhan, “Herkesin bu şehre dair bir fikri ve düşüncesi var. Sivil toplum kuruluşlarımız ve şehrin yaşayan hafızaları var. Kurumlarda Ar-Ge birimlerimiz var. Sivas adına güzel fikirlerin paylaşıldığı sosyal medya kanalları var. Hep beraber bunların paylaşıldığı bir sinerji yaratmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sivas’ın 2023 vizyonu adı altında 2006 yılında bir çalışma yapıldığını ve burada belirlenen hedeflerin büyük bir kısmının hayata geçtiğini hatırlatan Ayhan, “Toplumun benimsediği, şehir halkının üzerinde durduğu ve ilin gelişimine yönelik projeleri ‘Ortak Akılla Yarınlara’ sloganıyla hayata geçireceğiz. Kamu yatırımlarından en fazla pay alan 6. İl Sivas. İl ekonomisine katkıda 7. sıradayız. Maddi imkânlar sağlanıyor ancak bir hayalimiz olacak ve bu kaynakların doğru yere kanalize edilmesi gerekiyor. Böylece daha güzel sonuçların ortaya çıktığı görülecektir” diye konuştu.
Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri olduğunu ifade eden Ayhan, “Dünyada, Türkiye’de ve ilimizde bir değişim süreci var. Herkesin bu değişim ve dönüşüme ayak uydurması gerekiyor. Sivas olarak da 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimizi şekillendirmemiz lazım. Buradaki sonuç raporlanıp kalmayacak. Dinamik bir yapı kuracağız. Buradaki sonuçları olgunlaştırıp, yol haritamızı çizeceğiz. Sürecin yönetildiği kurumlardan süreç yöneten bir pozisyona geçmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Hızlı karar alan, doğru rota belirleyen ortak akılla dinamik bir yapı kuracaklarını söyleyen Ayhan, “Çalıştayımızda 400’e yakın katılımcı, 42 moderatör var. ‘Bir Fikrim Var’ portalı ile milyonlarca Sivaslının düşüncesine kapımızı açtık. Bu çalıştayda Sivas’ın bize ödev vermesini bekliyoruz. Finans önemli değil. Biz hazırız. Güzel fikirler bütçesini bulacaktır. Yönetişim kavramına uygun bir şekilde buradan güzel fikirler çıkacağına inanıyorum” İfadelerini kullandı.
Çalıştayın bir günlük bir çalışma olmadığını hatırlatan Ayhan, “Bu masalardan çıkan proje ve fikirler üst kurullara ulaşarak değerlendirilecek ve yaklaşık bir ay sonra kabul gören bu projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ortak aklın alacağı bu önemli kararlarla beraber, Sivas’ın yol haritası yeniden çizilecek.” dedi.
Çalıştayın sonunda ise moderatörler tarafından sunum yapıldı. Eğitim öğretim ve gençlik masasının sunumunu Doç. Dr. Hakan Koç, kültür sanat ve turizm masasının sunumunu Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu, sağlık ve sosyal politikalar masasının sunumunu Prof. Dr. İlhan Çetin, ekonomik ve kalkınma gelişme masasının sunumunu Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları, ekonomik ve kalkınma gelişme ikinci grup masasının sunumunu Prof. Dr. Cemal Ağırman, altyapı, çevre ve şehircilik masasının sunumunu Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci gerçekleştirdi.
Sunumların ardından çalıştayın kapanış ve değerlendirme konuşmasını yapan Valimiz Salih Ayhan, güzel fikirlerin ortaya çıktığını ifade ederek, “Kendi gündemimizde olan konularda vardı ama daha da fikirler teferruatlandırılmış, daha da anlamlı hale getirilmiş. Buradaki projelerin hepsinde bir emek, bir mana var. Biz bunu mesaj olarak aldık. Sivas şahlanacak, bundan sonra yeni süreçte daha hızlı koşacağız, daha hızlı yol alacağız. Geçmişten günümüze büyük bir mirasımız var. Son 15 yılda olağanüstü yatırımlarımız oldu. Yapılan yeni hizmette beraberinde yeni hizmetleri getirmektedir.” şeklinde konuştu.
Belli bir takvim doğrultusunda ortak düşüncelerin kısa vadede gerçekleştirileceğini ifade eden Ayhan, Sivas Kongresi’nin 100. yılında da güzel fikirlerin ortaya çıktığını söyledi. Ortaya çıkan fikirlerin 5-6 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini söyleyen Ayhan, yeni bir rota belirleme gereksiniminin de ortaya çıkabileceğini söyledi.