Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Akciğerli Balıklar Ve Özellikleri

Yaşam

Balık türlerine göre, farklı özelliklere sahip olan akciğerli balıklar hava solunumu yapabilmektedirler. Hem hava solunumu hem de solungaç ile solunum yapabilen bu balık türleri, tatlı su bölgelerinde yaşarlar.

Balık türlerine göre, farklı özelliklere sahip olan akciğerli balıklar hava solunumu yapabilmektedirler. Hem hava solunumu hem de solungaç ile solunum yapabilen bu balık türleri, tatlı su bölgelerinde yaşarlar. Akciğerleri balık türlerinde sırt yüzgeçleri bulunmamaktadır. Zeminde sürünerek hareket edebilmektedir. Uzun ve yuvarlak hatlara sahip olan bir vücut yapıları bulunmaktadır. Akciğerli Balıklar Ve Özellikleri nedir sorusunu birlikte cevaplayalım.

Akciğerli Balıkların Fiziksel Özellikleri

Büyük pullara sahiptirler ve pullar bütün vücutlarını kaplamaktadır. Dış yapılarında, pul oluşmamış akciğerleri balık türleri de bulunmaktadır. Dış kısımda pul olmayan türler, pul yapısını derilerinin altında bulundurmaktadır. Akciğerli balık türlerinin kiloları 15 kilograma kadar ulaşabilmekte, boy oranları ise 2 metreyi bulmaktadır. Ağız boşlukları ve burun delikleri belirli bir noktada birleşmektedir. Adlarından da anlaşılacağı gibi, balık türleri içerisindeki en belirgin özellikleri akciğerlere sahip oluşlarıdır.

Akciğerler olarak anlatılmak istenen bölüm, balığın kendine özgü hava keseciklerine sahip oluşudur. İki adet akciğere sahip olan balık, bu yol ile hava solunumu gerçekleştirebilmektedir. Hava keselerinin etrafında, kılcal damarlardan oluşan örgü şeklinde bir damar grubu bulunmaktadır. Balık çeşidi, ihtiyaç durduğu konumlarda hava keselerini akciğer görevi ile kullanmaktadır. Akciğerleri balık türlerine “Dipnoi” adı verilmektedir. Dipnoi, çift solunum yapabilen anlamına gelmektedir.

Akciğerli Balıkların Doğal Yaşamı

Doğal dünyadaki en büyük sorunlardan biri olan nesil tükenme problemi bu tür için de geçerlidir. Akciğerli balıklar ailesine dâhil olan birçok türün nesli tükenmiştir. Geriye kalan türlerinde nesli tükenme tehlikesi içinde bulunmaktadır. Kalan türler, Güney ve Batı Afrika ile Güney Amerika’daki tatlı sularda yaşam sürdürmektedir. Hayatlarının çokça bir bölümünü sadece dinlenerek geçirirler. Deniz diplerinde, göğüs yüzgeçlerinden destek alarak gerçekleştirdikleri faaliyete “balığın dinlenmesi” adı verilir. Oksijen ikmali yapmak için, bazı durumlarda su yüzeyine çıkarak hava solurlar.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.