Ezan, musiki sanatının çok özel bir icra alanıdır. Günde beş vakit semaya yükselen ezan sesinin anlamıyla bütünleşen bir çekim nidası olması gerekir. Ancak yanlış ve özensiz uygulamalarla ezan sesinin rahatsızlık veren bir gürültüye dönüşmesi kabul edilemez bir abestir.
Ankara Ve İstanbul’da Çalıştaylar Düzenlendi
Diyanet İşleri Başkanlığı, cami hizmetlerinde oluşan aksamalar ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla Ankara ve İstanbul’da çalıştaylar düzenledi. İlki 21 ve 22 Ocak tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Ezan Çalıştayı”, usule uygun okuma, görevlilerin ezan okuma becerilerinin geliştirilmesi ve ses cihazlarından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi konuları etraflıca görüşüldü.
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, bu kez Ankara’da olmak üzere 8 Şubat tarihinde “Ezan Ve Cami Odaklı Din Hizmetleri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Sala ve ezan öncelikli olarak ele alınırken, cami hizmetlerinde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve hizmetlerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Toplantılarda ses- nefes eğitim çalışmalarından kullanılan ses iletme araçlarının niteliklerine kadar pek çok konu incelendi.
Ses Şiddeti Seviyesi Sınırlanıyor
Oluşan şikâyetlerin gündeme alındığı toplantılarda ezanı güzel okuyan müezzinlerin ezan okuması şartı karara bağlandı. Camilerdeki ses donanımının 80 Desibel seviyesini aşmaması gerektiği, daha üstünde bir ses şiddetinin insan sağlığına zararlı olduğu vurgulandı.
Müezzin atamalarında ezan okuma bilgisi puantajına önem verilmesi kararı alındı. Bunun yanı sıra İmam Hatip ve İlahiyatlarda dini müzik derslerinin saatlerinin artırılması için kurumlara öneri götürülmesi kararlaştırıldı.