Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

İş Güvenliği Firmaları Hangileridir?

Yaşam

e-karaman.com - İş güvenliği; çalışanların çalışma ortamlarında iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla alınması gereken tedbirlerdir. 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu Türkiye'de 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.

e-karaman.com  -  İş güvenliği; çalışanların çalışma ortamlarında iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla alınması gereken tedbirlerdir. 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu Türkiye'de 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.

Bu kanunda taraflar belirlenmiştir. Bu taraflar devlet, işveren ve çalışanlardır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunuyla devlet, işveren ve çalışanların görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Peki, bu görev ve sorumluluklar nelerdir? Devletin görevi kanun çıkartmak, iş yerlerini denetlemek ve herkesin katılabileceği iş güvenliği eğitim programları düzenlemektir. Çalışanların sorumluluğu iş yerlerinde tehlikeli hareketlerden kaçınmak ve işverenin koyduğu kurallara harfiyen uymaktır. İş kazası sebepleri düşünüldüğünde kazaların yüzde doksan sekizinin insan hatası olduğu unutulmamalıdır.

Yani bu veriyle aslında yaşanan iş kazalarının yüzde doksan sekizinin yaşanan kişi tarafından önlenebilir olduğu anlaşılmaktadır. O yüzden çalışanlar görev ve sorumluluklarını iyi bilmelidir. İşverenin yükümlülüğü ise çalışanlara uygun çalışma ortamı sunmak, çalışanlara uygun kişisel koruyucu ekipmanlar temin etmek, iş yeri hekimi görevlendirerek çalışanlarını sağlık gözetiminden geçirtmek ve iş güvenliği uzmanı görevlendirerek iş yerindeki olası tehlikelere karşı risk analizi, iş güvenliği eğitim programı, acil durum tatbikatı gibi önlemler almaya çalışmaktır. En az 1 kişinin sigortalı olması durumunda işverenler iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmek zorundadır.

İşverenlerin bu hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarını iş güvenliği firmalarından bulabilirler. Peki, bu iş güvenliği firmaları hangileridir? Türkiye'de ortak sağlık güvenlik birimleri en önemli iş güvenliği firmalarıdır. Çünkü bu firmalarda işverenlerin kanuni zorunluluğunu yerine getirmesi için kısmi süreli çalışabilecek iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri bulunmaktadır. Ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı yetkilendirilmiş kurumlardır ve Türkiye'de İş güvenliği firmalarının yaklaşık yüzde yetmiş beşini OSGB'ler oluşturmaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.