"Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır, kutsal bir mirastır. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihindeki “Şimdengerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı, Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. 743 yıl önce gerçekleşen bu hadise ile Türkçe devlet dili olmuştur ve 1960 yılından bugüne her yıl Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma etkinlikleri adıyla bayram olarak kutlanmaktadır. Türkçe Dünya coğrafyasında en yaygın kullanılan diller arasındadır.
Biz Karaman’lılar çok şanslıyız ki Türkçenin başkentinde yaşamaktayız. Tarihiyle Dünya ve Türk tarihinin önemli bir durağı, birçok olayın başlangıcının yaşandığı bu tarih ve kültür şehri Karaman’ımız Dünya da hak ettiği değeri yerel yöneticilerimizin çabaları ve hemşerilerimizin destekleri ile görecektir. Covid-19 virüsü sebebiyle birçok etkinlik ve kutlamada olduğu bu yıl Türk Dil Bayramımızı da buruk şekilde ancak büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Umut ediyorum ki yarınlar bugünden daha güzel olacak ve önümüzde ki yıl daha coşkulu ve hakkettiği değer ile bayramlarımızı kutlayacağız.
Ulu Önderimiz Atatürk, Türk diline büyük önem veriyordu. Bu yüzden Milliyetçilik ilkesi ile yakından ilişkisi olan Türk dilinin korunması çabalarına büyük destek vermiştir. Atatürk, Türk dilinin zengin ve geniş bir dil olduğunu ifade ederek, Türk dilinin mutlaka yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılması gerektiğini söylemiştir. Türkçenin Türk medeniyetini kucaklayacak en güzel dil olduğunu ifade eden Atatürk, Türk diline verdiği büyük önemi söylediği özlü sözler ve yaptığı çalışmalar ile gözler önüne sermiştir. “Türk milleti demek Türk Dili demektir. Türk Dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlâkının, menfaatlerinin kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk Dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir. “sözleri ile bir milletin dilinin önemine dikkat çekmiştir.
Dil milletin kültürüdür, değeridir, milli ve manevi hazinenin anahtarıdır. Türkçenin devlet dili olmasını ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey’i, Türkçeye değer katan Yunus Emre’yi ve dilimizi koruyan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve rahmetle anıyorum. Karaman’lı hemşerilerimizin, Türk milletinin 743.Türk Dil Bayramını kutluyorum." denildi.
KAĞNICI; “TÜRK DİLİ, MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZÜN ORTAK İFADE ARACIDIR”
KAĞNICI; “TÜRK DİLİ, MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZÜN ORTAK İFADE ARACIDIR”
Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun
Yaşam
Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı 743.Türk Dil Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Mesajında;
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!