Taze bakla, hem çok faydalı, hem de lezzetli yemekler arasında yer alır. Bünyesinde birçok vitamin barındırır ve uzmanlar tarafından kansere iyi geldiği söylenmektedir. Romatizmaya, cilde, idrar yolu iltihabına, şeker hastalarının şeker oranının düşürülmesinde büyük rol oynar. Özellikle, çok fazla et tüketmeyen insanlar için, ideal bir besindir. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe de faydası olan bir bitkidir.
Genellikle, bahar aylarında rahatlıkla bulabileceğiniz, sevenin çok sevdiği, sevmeyenin de ağzına sürmediği bir yemek çeşididir. Bakla sarımsaklı yoğurtla tüketildiğinde, tam bir şifa deposudur. Sarımsak tam bir doğal antibiyotiktir ve bakla yemeğinde, çok fazla sarımsak kullanıldığında daha lezzetli hale gelir. Baklanın balgam söktürücü etkisi aynı zamanda çiçekleri kaynatıldığında, idrar arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Şimdi gelelim, bakla yemeğinin yapılışına;
Malzemeler
Yarım kg bakla
2 Adet orta boy soğan
5 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet dereotu
Tuz
Şeker
1 Yemek kaşığı un
Bakla Yemeği Nasıl Yapılır
Yapılışı;
Öncelikle, baklaları fasulye doğrar gibi doğrayıp, bir süre unlu suyun içerinde bekletiyoruz. Bunu yapmamızın sebebi, biraz daha kıvam alsın istiyoruz. Daha sonra, soğan ve sarımsağı, küçük küçük doğrayıp tencereye koyuyoruz. Üzerine yağı ekleyip, pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Şu anki durumda, isteğe göre biraz salça da eklenebilir. Ben genelde salçasız, sade haliyle kullanmayı tercih ediyorum.
Yıkanıp süzülen baklaları ilave edip, tencerenin altını iyice kısarak buharda pişmesini sağlıyoruz. Bu işlem yaklaşık 1 saat sürebilir. Bu baklanın cinsine göre değişir. Baklalar tamamen yumuşadıktan sonra bir çay kaşığının ucuyla şeker ve isteğe göre tuz ilave edip, arada karıştırıyoruz. Ocağın altını kapattıktan sonra pişen baklamızı, sıcağa dayanıklı bir borcama ya da herhangi bir fırın kabına alarak, üzerine ince ince kıydığımız dereotlarını serpiyoruz. Arada bir tencereyi kontrol ederek su ve tuz ilavesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun.