Ulusal Manşet - Türkiye'den Haberiniz Olsun

Bayburtluoğlu’ndan Pratik Göceli Tarhana Tarifi

Yemek Tarifleri

Gıda Mühendisi ve Makarna, Lütfen! Kurucusu Tuğba Bayburtluoğlu besleyici özelliğiyle tüm mutfaklara taht kuran tarhananın ev yapımı tarifini verdi.

“Eskişehirli annem kendi ailesinin yaptığı yoğurtlu göceli tarhanayı küçükken beraber yapalım dediğinde ileride "Ne tarhanası  yahu?" diye o küçük aklımla düşünmedim değil. Seneler seneler sonra gıda mühendisi olup bir de üzerine kendi üretimhanemi açınca ve insanlara Anadolu'nun güzelim tatlarını güvenli ve katkısız bir şekilde sunmaya başlama kararı verince annem (tabi ki) haklı çıktı.” diyen Bayburtluoğlu şöyle konuştu:

“Eskişehir, Bilecik, Kütahya çevresinde yani İç Batı Anadolu'da çokça yapılan göceli tarhana esasında çok pratik ve illa yaz aylarında yapılmasına (artık) gerek yok. Çünkü hammaddesinde sebze değil yoğurt var. Pratikliği de sadece bir gece mayalanmasından geliyor.”

Pratik Göceli Tarhana Yapmak İçin Malzemeler
1,5 kg yoğurt
1⁄2 kg aş̧urelik buğday 

1 kg un
1⁄2 su bardağı rüşeym

Arzuya göre yumurta

Hazırlanış̧ı

Yoğurdu temiz bir tülbentle bir gece asarak bekletin. Çıkan tüm yoğurt suyunu toplayıp yıkadığınız aşurelik buğdayı bu yoğurt suyu içinde orta ateşte kaynatın. Buğdayın tüm yoğurt suyunu çekmesini sağlayın. 

Buğday pişince biraz ılınmasına izin verin. Tüm malzemeyi bir araya getirip yoğurun ve yayvan bir tepsiye alarak havadar bir gölgede, üstüne temiz tülbent sererek bir gece mayalandırın.

Tarhananız sabaha serilecek hale gelecektir. Avuç içi büyüklüğünde yayvan parçalar yapın ve tülbent üzerinde her gün çevirerek ve ufaltarak kurutun. Tamamen kuruduğunda kevgirden geçirerek ve/veya robotta çekerek ufaltın ve temiz cam kavanozda ağzı kapalı, kuru ve serin bir yerde saklayın. Eviniz çok sıcaksa buzdolabına koyun. Bez torbalar böcek ve hava yani nem geçirebildiği için camdan şaşmayın.

Göceli Tarhana Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

Bu tarhana çok yoğurt içerdiği için hemen bir gecede mayalanır. Kuruması yine kırmızı tarhanayla aynı zamanı alacaktır. Dilerseniz az miktarda yapıp fırınınızda düşük sıcaklıklarda (100°C'nin altında) kurutabilirsiniz. 

Pişirilmesi de aynen kırmızı tarhanada olduğu gibidir.

Tüm tarhana tarifleri ve detaylı yapım ipuçları için Bayburtluoğlu’nun geçtiğimiz günlerde Felibus Kitap tarafından yayınlanan Bilge Mutfağım kitabına göz atılabilir. "Bir gıda mühendisi annenin mutfağından püf noktaları, kış hazırlıkları, tarifler" alt başlığıyla çıkan kitap mutfağa giren herkesin ilgisini çekecek.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.