Benzinli araçlarda seyir halindeyken ya da durduğu yerde rölanti de gaz verildiğinde kesik kesik gaz yiyorsa araçta tekleme sorunu vardır. Bu durum seyir halindeyken oldukça can sıkıcı performans düşüklüğü demektir. Ayrıca ciddi yakıt artmasına sebep olur.
e-karaman sitemizin edinği bilgilere göre, Arabadaki bu sorun elektrik sisteminden, yakıt sisteminden ve yakıt kalitesinden ve motorla ilgili bazı arızalardan meydana gelir. Böyle bir durumda sırasıyla kontrollerimizi yaparak arızayı bulabilirsiniz.
ELEKTRİK SİSTEMİ
Önce araç alternatörü yeterli elektrik üretiyor mu buradan başlamalıyız. Araç rölantide çalışıyorken kutup başının artı (+) olan kablosunu söktüğümüzde rölanti düşüyorsa ya da araç direk stop ediyorsa elektrik üretmiyordur, veya yetersiz üretiyordur. Bu durumda iyi bir oto elektrikçisine ihtiyacınız olacaktır. Eğer sorun elektrik üretiminde değilse sırasıyla ateşleme, buji kabloları ve bujiler, platin(eski platinli araçlarda) ve avans ayarı.
1- Araba çalışırken distribütörün üzerindeki ateşleme bobininden gelen kabloyu söküp aracın şasisine yaklaştırdığımızda ark yapıyorsa ateşleme yapıyordur. Ark yapmıyorsa sorun buradan olabilir.
2- Araç rölantide çalışıyorken buji kablolarını sırasıyla söküp taktığımızda araç rölanti sinde devir değişliği olmuyorsa ya da stop etmiyorsa buji ve kablolarında sorun vardır.
3- Bazı eski araçlar platinlidir. Zamanla platinler aşınırlar ve araçta tekleme ya da çalışmama gibi ciddi sorunlar meydana getirirler. Platinli araçların kontakları uzun süre açık bırakıldıklarında da bu sorunlar olabilir. Platin distribütörün içindedir. Distribütör kapağını söküp, platinin açılıp kapanan bölümünde birbirine temas eden kısmı sıfır zımparayla temizlendiğinde bu sorun giderilir. Avans ayarı için teknik cihazları olan iyi bir ustaya gitmekte fayda vardır. Ama yine de kulakla bu işi yaparım derseniz öncelikle distribütörün vidalarını gevşettikten sonra aracı çalıştıralım. Hafif sabit sürekli gaz vererek distribütörü sağa ve sola çevirelim. Aracın verimli gaz yediği anda distribütörün vidalarını sıkalım.
YAKIT SİSTEMİ
Aracın yakıt pompası arızalı olabilir ya da yakıt filtresi tıkalı olabilir. Yakıt pompasının çıkış hortumu sökülüp aracın marşına basıldığında hortumdan yakıt gelmiyorsa ya da çok az miktarda ve kesik kesik geliyorsa pompa arızalıdır ya da filtre tıkalıdır. Yakıt pompası ve filtresi değiştirilir. Yakıtta su varsa ya da kalitesiz yakıt ise tekleme bununla ilgili de olabilir. Araca hararet yaptırılıp motor contası yakılmışsa ve bu şekilde kullanılıyorsa soğutma bölümünden yanma odasına su kaçıracağı için verimli ateşleme yapmayacağı için araç tekleme yapacaktır.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol