Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen toplantıya Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkçi, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Prof. Dr Aysun Bay Karabulut, kayısı ile ilgili çalışma ve projesi olan öğretim üyeleri, kayısı ile ilgili resmi ve mesleki kurum ve kuruluş yöneticileri, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Cemal Nogay, kayısı ile ilgili STK’lar, TSO Genel Sekreteri Remzi Yaşar, TSO ve Ticaret Borsası Meclislerindeki kayısıcıların sektör temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığından toplu heyet olarak gelen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Laboratuar Daire Başkanı Ali Torun, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Uzmanı Şakir Berktaş, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı Coğrafi İşaretler İç ve Dış Pazar Araştırmaları Çalışma Grup Sorumlusu Nazlı Şimşek, Mühendisler Fatih Serdaroğlu ve İlhami Şahin katıldılar.
Toplantının açılışında konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci’nin ardından Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada, “İlk geldiğimgünden beri Malatya’da konuşulan konuların başında kayısı geliyor. Bunun sebebi Malatya hem tarım, hem de sanayi kenti. Nüfusun çok büyük kısmı tarımla ilgileniyor. Hatta kamu ve başka kurumlarda çalışanların kayısıyla ilgisi var. Bu durum kayısı üzerinden geçinmelerine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Kayısı Malatya için vazgeçilmezdir. Bu önemli konunun her daim Malatya’nın gündeminde olması kadar önemli bir şey yok. Tabi ki kayısıda karşılaşılan sorun üreticimizi etkilemekte, onun için hep birlikte el ele çözüm arayışına girmemiz gerekiyor.
Bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim amacımız kamu kuruluşları, STK’lar üniversiteler olarak vatandaşların sorunlarına çareler üretmek. Kayısının son kırk yıldaki durumuhakkında bilgi vermek istiyorum. Kırk yılda Malatya’daki kayısı ağacı sayısı yaklaşık sekiz buçuk kat artış göstermiş. Yaş kayısı üretimi yaklaşık on kat artmış. Kuru kayısı artışı da yaklaşık on kat artmış. Kayısı için atacağımız adımlarıda dünyadaki gelişmelere göre takip etmeliyiz. Malatya şuanda Türkiye’nin kuru kayısının yüzde 90’ını karşılamakta, dünya kuru kayısının yüzde 67’sini karşılamaktadır. Son Kırk yılda Malatya’daki kuru kayısı ihracatı on dört kat artmıştır. Son kırk yılda kayısı meyveciliği Malatya için hem vazgeçilmez hem de ekonomik gelir olarak çok önemli rol oynamış. İhracatımız açısından çok önemli bir ürünümüz. Sorunun çözümü için sorunun nereden kaynaklı olduğunu bilmek gerekir. Teşhisini yapmak tek başına yeterli değildir. Sorunların üstesinden gelmek için sağlıklı çözüm yolları önermek gerekir. Bu önermeleri konuyla ilgisi ve bilgisi olanların görüşüne başvurmak en sağlıklı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Vali Barış’ın moderatörlüğünde yapılan çalıştayda katılımcılar sorunlara ilişkin bulundukları çözüm önerileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından not alınırken, toplantı süresince gündeme getirilen sorunlar ve çözüm önerileri ise raporlanarak kamuoyuna açıklanacak. Malatya Turgut Özal Üniversitesi, bilimsel ve akademik olarak yürütmesi gereken çalışmaları ise Ziraat Fakültesi bünyesinde başlatacak.
KAYISININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Vali Aydın Baruş,“Kuru Kayısı Üretimi ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştaya katıldı.
Hasan Özen
03 Ocak 2019 Perşembe 10:38
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol