21 Ağustos 2016 Pazar 12:36
Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu hakkında hemen hemen hepimizin aklında bir takım düşünceler belirir. Ama çoğumuz tam olarak bir bilgi sahibi değilizdir.Down Sendromu Nedir denildiğinde Down Sendromu genetik bir farklılıktır. İnsanın 21. Kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması sonucunda ortaya çıkar. Down Sendromu gebelik döneminde ya da doğumda bilinebilen bir rahatsızlıktır. Down Sendromu zihinsel kavramadaki bozuklukların yanı sıra, fiziksel gelişimin tipik yüz görünümünde farklı olmasıyla ilişkilendirilir.

 Down Sendromluların Gelişimleri:

Planlı programlı bir şekilde profesyonel yardım aldıkları takdirde normal düzende hayatlarını devam ettirebilirler. Hatta meslek dahi edinebilirler. Özel eğitim, fizik tedavi ve dil eğitimine ihtiyaçları vardır. Çünkü Down Sendromlu çocuklar, diğer çocuklara göre daha yavaş gelişirler. Gerek fiziksel gerek zihinsel olarak diğer çocuklara yetişebilmeleri için iyi bir eğitimle birlikte çocuğun yeteneklerinin fark edilmesi şarttır.

 Down Sendromunun Nedenleri:

Down Sendromlu bebeklerin hücrelerinde 47 kromozom bulunur. Sağlıklı bir insanın hücrelerinde ise 46 kromozom vardır. Kromozom fazlalığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de bazı tahminler mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekildedir; 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların çocuklarında görülme olasılığı yüksektir. Bunun nedeni ileri yaşlarda hücrelerin daha düzensiz olmasından kaynaklanmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında meydana gelen ayrılmalar bu sendromun sebeplerinden biridir.

 Gebelikte Tanı:

Down Sendromu gebelikte teşhis konulabilen genetik farklılıktır. Gebelikte bu tetkikler her gebeye yapılır. Bu sendromdan şüphelenilen gebelere ise ileri boyutta testler yapılır. Amniyosentez veya CVS ile tanı konur. Down Sendromu bulunmuşsa aileye genetik danışmanlık verilir. Bununla birlikte aile gebeliği devam ettirme veya sonlandırma hakkına sahiptir. Down Sendromlular ne kadar zor insanlar olsa da çok özel ve nadir insanlardır. Erken teşhis, aile ve tıp desteğiyle Down Sendromlu insanlar toplumla bir bütün halinde yaşayabilirler. Asla hafızalardan silinmemelidir ki, Down Sendromu genetik bir farklılıktır, hastalık değildir.

 

Son Güncelleme: 21.08.2016 12:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol