e-karaman / Menenjit bir iltihaplanmadır, yani beynimizi saran zarların iltihaplanması sonucu bu hastalık oluşur. Kısa sürede ortaya çıkabilir ya da bazen uzun süre de sinsi gibi vücutta yayılarak da ortaya çıkabilir.
Bir anda ortaya çıkan menenjit hastalığında daha çok virüsler, bakteriler ön plandadır. Sinsice uzun sürede ortaya çıkan menenjit türünde ise bakteriler, mantarlar, virüsler, parazitler etkilidir. Büyüklerde ve çocuklarda menenjitin klinik bulguları çok farklılık gösterir.
En temek bulgular ise şiddetli baş ağrısı ve ateştir. Beraberinde kusma uyuşukluk ışık ve ses den rahatsızlık da gözlenebilir. Genelde ense sertliği ile karşılaşanlar bunun menenjitin adı olduğunu düşünürler oysaki ense sertliği menenjitin adı değil belirtilerinden biridir. Bebeklerde görülen belirtiler ise daha farklı olabilir. Bakışlarında donma, vücut ısısında düşüş, iştahsızlık, ağlama, huzursuzluk görülebilir. Normalde menenjite sebep olan mikroplar insanların boğazında yaşar. Yani öksürme, hapşırma, bağırma gibi yollarla etrafa bulaşabilirler.
Menenjit Nedir ve tanısının konulabilmesi için belden su alınmaa yöntemi uygulanmaktadır. Bu alınan sıvının rengi çok önemlidir ayrıca sıvı içeresinde bulunan iltihaplı hücreler de incelenmektedir. Menenjit şüphesi ile gelen hastanın belinden su alınarak teşhis yapılır eğer gerekli bulgulara ulaşılırsa hastaya antibiyotik tedavisine başlanılır. Peki, her bakteri virüs her antibiyotiğe duyarlı mı? Bunun içinde yapılması gereken hastanın yaş grubu en sık görülebilen menenjit yapmaya elverişli bakteri hangisi ise ona uygun antibiyotik verilmelidir.
Peki, bu hastalığın bırakabileceği sakatlıklar var mı? Evet, maalesef var. Çoğu kişi bu hastalığı tamamen atlatabiliyor ve normal hayatını devam ettirebiliyor. Fakat bazı kişilerde tüm yaşamını etkileyecek sakatlıklar hasarlar meydana gelebiliyor. Bunlar yorgunluk, sağırlık, konsantrasyon bozukluğu ve hareket kısıtlılığı.
Tabi bazı şikâyetler zamanla düzelebilir ama sağırlık kalıcıdır. Yani bu hastalık kişinin yaşamını tamamen değiştirebilir. Bu hastalığa daha çok 5 yaş altı çocuklar yakalanır. Menenjitten korunmak için sık sık elleri yıkamalı ve hijyen kurallarına uyulmalıdır. Bu konuda biz büyükler çocuklarımıza örnek olmalıyız. Ve çocuklarımızın aşılarını aksatmadan zamanında yaptırmamız gerekmektedir. Herkese sağlıklı günler dileriz.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol