Oluşma Nedenleri
Dar ve ayağa küçük olan ayakkabıların giyilmesi, ayakkabı topuğunun yüksek olması, çıplak ayakla dolaşmak, ayakları yeterince kurulamamak, uzun süren koşu ve yürüyüşler, uzun süre kalem kullanmak, elle kullanılan aletlerin sıkı bir şekilde tutulması, tahriş edici işlerde eldiven kullanmamak, yetersiz a ve e vitamini alımı, kızartma, kırmızı et, kafein ve şekerli katı besinler de nasır oluşumunu tetiklemektedirler.
Belirtileri
Pek çoğu belirti vermekle beraber hiç belirti vermeyen nasır türleri de mevcuttur. İlk belirtisi ise keskin ağrılardır. Nasırın durumuna göre ağrı şiddeti kişiden kişiye değişir. Ağrıyla birlikte kalınlaşma kendini gösterir. Özellikle kemikli olan bölgelerde oval şekilde deri kalınlaşması, kalınlaşan deride renk değişimi, yanma ve zonklama hissi görülebilir. Nasır daha da ilerlerse o bölgede ateş, hassasiyet, şişme ve irin çıkışı görülür.
Tedavi Yöntemleri
Sorunu yok etmek için öncelikle tetikleyen etmenlerin ortadan kaldırılması gereklidir. Nasır kendini yenileyebilme özelliğine sahip olduğu için kesip temizlemenin bir anlamı yoktur. En sağlıklı yöntemlerden biri de o bölgeyi ılık suda beklettikten sonra ponza taşı ile ovmaktır. Ayrıca çeşitli yağlardan ve bitkisel kürlerden de faydalanılabilir. Ama bunlar ilk aşamada etkili olur ilerlemiş vakalarda kimyasal peeling, dermabrazyon, TCA peeling gibi yöntemler daha etkili olur. Özellikle bir doktora görünerek yardım almak tabi ki en sağlıklı yöntem olacaktır.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol