e karaman - Google 2006 yılı mali gelirini 10.496 milyar dolar olarak basına duyurmuştu. Peki, dünya devi Google bu kadar parayı nereden ve nasıl elde ediyor? Ya da şunu soralım, arama motorlarının kralı, Türk halkının 'amcası' olarak bilinen Google Siteleri Nasıl Değerlendirir? Larry Page ve Sergey Brin ikilisi tarafından Eylül 1998 yılında şirketleştirilen, 19 Ağustos 2004 tarihinde tüm insanlığın hizmetine sunulan Google dünyada en çok kullanılan arama motoru olması ile biliniliyor.
Diğer arama motorlarına oranla daha sade, şık ve kolay kullanımının olması bunun en büyük nedenlerinden birisidir. İnsanlar ''Ana şunu Google amcaya bir soralım'' diye dursun Google amca 2006 yılında açıkladığı 10.496 milyar doları an be an katlamakla meşgul oluyor. Peki, dünya lideri şirket bu kazancı nereden sağlıyor.
Kazancının %99'unu Reklamlardan Elde Ediyor
Google bünyesinden A'dan Z'ye, farklı dil ve çeşitlerde web adreslerini bulunduruyor. Hali ile tüm gelirini bu web adreslerinden elde ediyor ve Google'ın kendine has bir de yazılımı var. Adwords denilen bir sistemden yararlanan Google'ın reklam anlayışı oldukça basit! Adwords denilen sistemde bilgisayar kullanıcıları ziyaret ettikleri adresler ile ilgili müşteri kitlesinin ilgisini çekebilecek hizmet ya da ürünler kaydedilir.
Sonra kullanıcılar gezindikleri sitelerde bu ürün ya da hizmetlerin reklamlarını görürler. Tabi bu işlem web adresi sahiplerinden habersiz yapılamaz. Google ile çalışmak ve gelir elde etmek isteyen siteler, sayfalarında belirli bir reklam alanı ayırırlar. Bu sayfada da ilk başta bahsedilen ziyaretçilerin ilgisinin çekileceği ürünler görülür. Bu sebeple Google firmalardan aldığı reklamları sitelerde yayınlatır ve aldığı ücretten belirli miktarlarda pay verir.
Gelişi Güzelliğe Google'da Yer Yok
Google tüm bu döngüde gelişigüzelliğe yer vermiyor. Adwords sistemi üzerinden takip edilebilen yöntem, site sahiplerine tıklama/görüntülenme gibi kriterler üzerinden ücret ödüyor. Kısacası firmalar reklamlarını yapmaları için Google'a para ödüyorlar. Google’da aldığı bu paranın belli bir kısmını tıklanma/görüntülenme üzerinden ücretlendirdiği sitelere bu firmaların reklamını sayfalarında yayınlamaları için ödüyor. Manuel ya da çeşitli kodlar yardımı ile yapılan sahte tıklanma durumuna karşı da Google'ın kesin yöntemler aldığını unutmamak gerekiyor.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol